Приштина обележила 12 година од једнострано проглашене независности

Са мање еуфорије него ранијих година, Албанци на Косову обележавају 12 година од једнострано проглашене независности Косова. На трговима већих градова ове године изостале су заставе водећих земаља запада а у порукама званичника нема позива на суживот свих народа и народности који живе на Косову.

Косовске заставе на улицама Приштине и других већих градова, видљив су знак да Албанци данас славе. Народ се окупио на улици, а политичари у институцијама.

Недавно именовани премијер Аљбин Курти поновио је обећања из свог експозеа.

Каже да ће војну службу учинити обавезном.

Тврди да је улагање у одбрану неопходно, јер постоје они који желе да наштете Косову.

"Улагање у одбрану је реалност у којој постојимо. Наша је дужност да ојачамо државу изнутра према споља. Морамо да се суочимо с временом какво јесте, радећи како бисмо имали оно што желимо. То кажем знајући да је мир у региону лабилан. Нико ни после 20 година није признао злочин и геноцид", рекао је Курти.

Курти се није осврнуо на суживот на Косову. С друге стране, има Срба који за разлику од Албанаца не мисле да им живот на Косову протиче у слободи.

Срби обесправљени 

Председник Оопштине Грачаница Срђан Поповић рекао је да су Срби данас на Косову и Метохији обесправљени, а да институције у Приштини немају никаквог слуха за проблеме Срба, док међународна заједница не реагује на све то.

"Албански лидери и дан-данас јуре за некаквом симболиком, и док су скроз заборавили на свакодневни живот обичног човека, и, засигурно, Албанци када се буду освестили у једном тренутку, пробудиће се у беди и без међународног интересовања", рекао је Поповић.

Међународно интересовање за Косово је и даље велико, као и притисак на нову владу да укине таксу на српске производе и покрене дијалог са Београдом. Указује се и на потребу борбе против корупције и организованог криминала.

Незапосленост и сиромаштво, два су највећа проблема с којима се Косово економски суочава. Незапосленост на Косову у прошлој години износила је 30 одсто. Процене су да на Косову има 1,2 милиона радно способних, али је око 350.000 запослено.

Преко 23 одсто грађана живи у сиромаштву.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво