Србија донира Албанији два милиона евра

Премијерка Ана Брнабић је изјавила да ће Србија донирати Албанији два милиона евра помоћи за отклањање последица прошлогодишњег земљотреса. Каже да је то и порука за заједничку будућности и другачије односе.

Ана Брнабић је новинарима у Бриселу, где је организована Међународна донаторска конференција "Заједно за Албанију", рекла да Србија жели да покаже солидарност и подршку албанском народу.

"Много смо радили на стабилизацији у региону и бољем повезивању. Драго ми је што је Албанија пристала и на 'мини-шенген' иницијативу. Ово је још један начин да покажемо да смо ту за све наше партнере, за све грађане из региона и онда када је тешко и када је невоља", рекла је Брнабићева.

Комесар за проширење Оливер Вархељи објавио је на Твитеру да је укупно прикупљено 1,15 милијарди евра. Истакао је да је то снажна порука за Тирану. 

Европска комисија се обавезала да донира Албанији 100 милиона евра, не рачунајући појединачне прилоге држава чланица.

Хрватска је, иначе, Албанији донирала милион евра, а Црна Гора укупно 750.000 евра.

Процењена штета настала од земљотреса у Албанији износи милијарду евра.

Састанци са званичницима ЕУ

Поред тога што је представљала Србију на донаторској конференцији, премијерка се састала са шефицом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, председником Европског парламента Давидом Сасолијем, а имала је и радни ручак са комесаром за проширење Оливером Вархељијем.

Брнабићева је оценила да су ти разговори били добри и истакла да су сви похвалили напредак Србије.

"Са председником Европског парламента смо се договарали да одмах након избора посети Србију и нови сазив парламента, што је доста добро за нашу даљу европску перспективу. Са председником ЕК је био јако конкретан разговор око напретка Србије и посвећености нове Европске комисије агенди проширења", рекла је Ана Брнабић.

Захвалност Урсули фон дер Лајен 

Председница Владе Србије каже да је захвалила шефици Европске комисије која је, наводи, отворено причала о томе колико је Западни Балкан важан за ЕУ и колико је важна агенда проширења.

Како истиче, нова ЕК ће наставити да инсистира на томе да без Западног Балкана Европска унија није комплетна.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво