Сукоб Раме и Куртија око "мини Шенгена"

Албански премијер Еди Рама и косовски премијер Аљбин Курти нису сасвим сагласни око тога како би требало да изгледа сарадња на Западном Балкану.

Еди Рама се, на конференцији за штампу у Тирани после сусрета са новим премијером привремених приштинских институција заложио за "мини Шенген" на Западном Балкану, иницијативу коју су покренули Србија, Албанија и Северна Македонија.

Аљбин Курти, међутим, како преноси приштинска Коха, жели "албански Шенген" и каже да је данашњи састанак био посвећен више "макро албанском Шенгену" него "мини балканском Шенгену".

Као одговор на такав став Куртија, албански премијер је истакао да "Албански Шенген" не може да постоји без "балканског Шенгена".

Рама се заложио за усаглашавање и интеракцију Тиране и Приштине у вези Берлинског процеса.

Курти и Рама договорили су се да ће отпочети припреме за заједничку седницу косовске и албанске владе. 

Рама: Треба да отклонимо границу

Албански премијер је рекао да је сарадња са Косовом "приоритет над приоритетима".

"Сматрам да нисмо реализовали у потпуности слободно кретање грађана и тиме нисмо испунили дужност према нашем народу. Треба да будемо јасни на сваком кораку, да отклонимо границу између две државе. На крају, желим да истакнем да пружамо 100 одсто подршку Косову у бици за признање као суверене и демократске земље", нагласио је Рама.

Додао је да "ни Србија, нити друге земље не могу да се противе уклањању граница између Албаније и Косова". 

"Са нашом интеракцијом имамо пут који је затворен свих година до заједничког простора између две државе, слободно кретање, и то не само роба. До јуче је то било незамисливо, а узрок тога није само Србија", казао је Рама.   

Курти је рекао да жели "снажну сарадњу између Косова и Албаније у овој деценији".

"Договорили смо се за међудржавну комисију, са министрима и посланицима како бисмо спровели 77 договора, али и како би се повећао број заједничких споразума. Хвала Албанији што је помогла Косову у 21. веку да се брзо и снажно крећемо заједно", рекао је Курти.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво