Скупштина изгласала Закон о изградњи "Тиршове два"

Скупштина Србије усвојила је Закон о потврђивању оквирног споразума о зајму између Банке за развој Савета Европе и Републике Србије за пројектни зајам за изградњу нове универзитетске дечје клинике, "Тиршова два" у Београду. Посланици су изгласали и сет закона из области саобраћаја као и измене и допуне Закона о тржишту капитала.

Укупна вредност пројектне инвестиције процењује се на 75 милиона евра, а финансијско учешће банке је у износу од 54 милиона евра.

Постојећа зграда Универзитетске дечје клинике Тиршова је објекат од пре Другог светског рата за услуге педијатријске неге, који је реновиран 1960-тих и 1990-тих година.

Један од основних проблема за функционисање садашње болнице је недостатак просторних капацитета, застарели и неефикасни системи за грејање, вентилацију и климатизацију, слаба заштита од пожара, застарело и неефикасно грејање, превише болесника и породица у неодговарајућим ходницима и премалим собама.

У периоду од 2015. до 2018. године, постојећа дечја клиника у Тиршовој имала је преко 170.000 амбулантних консултација и близу 75.000 дана хоспитализације у болничким јединицама.

Скупштина Србије усвојила је сет закона из области саобраћаја, међу којима је посебан закон (лекс специјалис) који треба да убрза изградњу за државу важних инфраструктурних пројеката попут ауто-путева.

Реч је о посебном Закону о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима ради реализације пројеката изградње и реконструкције линијских инфраструктурних објеката од посебног значаја за Србију.

Доношење закона омогућиће, поред осталог, раније пуштање у саобраћај одређенихоница путева, ранији повраћај уложених средстава, као и ефикасније коришћење буџетских и кредитних средстава.

Законом се, између осталог, скраћују се рокови поступања органа који спроводи експрпријацију, као и све администартивне процедуре које су се у пракси показале као неефикасне приликом изградње линијских инфраструктурних објеката.

Посланици парланента усвојили су и измене и допуне Закона о тржишту капитала којим се омогућава повећање база и структура потенцијалних инвеститора који ће улагати у домаће хартије од вредности.

Министар финансија Синиша Мали рекао је у расправи да ће страни инвеститори и фондови на брз и ефикасан начин моћи да улажу у домаће хартије од вредности и у српско тржиште капитала.

Мали је тада навео да се предложеним изменама постиже усаглашавање одредби Закона о тржишту капитала са Законом о јавном дугу.

Истакао је да се прошле године Србија вратила на међународно тржиште капитала, где је имала две веома успешне емисије еврообвезница, и то по историјски најнижим каматним стопама.

Навео је да су српске обвезнице уврштене на листу за потенцијално укључивање у Џеј-Пи Морганов индекс државних обвезница земаља у развоју.

Олакшан поступак лиценцирања инжењера

Посланици су изгласали измене и допуне Закона о планирању и изградњи који се усклађује са прописима ЕУ, а најзначајније измене тичу се професионалних квалификација, односно регулисаних професија у области планирања и изградње, тј. издавања лиценци инжењерима, архитектама и просторним планерима и стицање права на обављање стручних послова у оквиру тих професија.

У области лиценцирања инжењера, смањен је број административних процедура. Изменама закона се први пут уводи појам метроа, као врсте линијског инфраструктурног објекта.

Закон о Регистру просторних јединица и Адресном регистру треба да омогући да ова област буде уређена једним прописом уместо садашња три, да надлежност за вођење и одржавање буде обједињена код Републичког геодетског завода као и да процес ажурирања података и њихову размену између државних органа учини ефикаснијим.

Усвајање предлога закона се омогућава и да се подаци из ових регистара користе у складу са прописима којима се уређује електронска управа, што ће допринети већем квалитету пружања јавних услуга за грађане.

Измене Закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности, има за циљ да се повећа максимална спратност објеката који се граде у оквиру овог пројекта (са шест на осам спратова).

Парламентарци су усвојили и измене и допуне Закона о претварању права коришћења у право својине на грађевинском земљишту уз накнаду, које треба да омогуће ефикаснију примену законских одредби у пракси, између осталог у делу обезбеђивања банкарских гаранција, и допринесу да се оконча својинска трансформација земљишта, и повећа промет грађевинског земљишта и изградња на њему.

Последњи традиционални попис становништва

Посланици су усвојили и Закон о попису становништва, домаћинстава и станова 2021. године којим се обезбеђују подаци о виталним, етничким, економским, образовним, миграционим и другим обележјима становништва, који су неопходни за добијање прецизне слике тренутног стања, али и за пројекције будућих кретања, а нарочито за реално сагледавање обима и последица исељавања становништва.

Ово би требало да буде последњи попис у Србији који се спроводи на традиционалан начин, односно непосредним појединачним пописивањем свих јединица.

Изменама Закона о превозу путника у друмском саобраћају се регулишу услови за продају возних карата и других превозних исправа путем интернета.

Посланици су усвојили и два закона из области водног саобраћаја. Измене и допуне Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама омогућавају пренос надлежности са Агенције за управљање лукама на ресорно министарство.

Закон о хидрографској делатности има за циљ да уреди правни оквир за обављање хидрографске делатности.

Такође Закон предвиђа да Дирекција за водне путеве успостави и управља Централном базом хидрографских података као интегрисаним информационим системом за податке из ове области.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво