Курти у скупштини о новој влади: Спреман сам да водим дијалог са Београдом

Четири месеца након одржавања ванредних парламентарних избора на Косову и Метохији данас би требало да буде изабрана нова влада у Приштини. Мандатар за састав владе Аљбин Курти предлаже састав свог кабинета о коме ће посланици гласати.

Седница на којој Аљбин Курти представља свој програм требалo је да почне у 11 часова, али је почетак седнице каснио 40 минута, јавља дописник РТС-а.

Аљбин Курти је у уводном излагању, представљајући програм нове владе, изнео неколико приоритета. Са Србијом ћемо применити потпуни трговински реципроцитет, рекао је мандатар за састав владе.

"Спреман сам да у потпуности водим дијалог са Београдом, створићу тим који ће се посветити томе", нагласио је Курти додајући да ће дијалог бити усмерен ка питањима "билатералних односа, добросуседства, несталих лица, репарације, сукцесије".

Предложио је и лустрацију у свим секторима коју треба спровести у року од 24 месеца.

Најавио је да ће војна служба бити обавезна и трајаће три месеца.

"Бићемо влада која ће кажњавати ратне злочине и агресију, припремићемо закон који ће се бавити почињеним ратним злочиним и агресијом", рекао је Курти.

Курти ће, како каже, на основу међународних закона и права "припремити тужбу против Србије за ратни злочин, геноцид и агресију".

"На основу домаћег и међународног права, припремићемо тужбу при међународном суду за злочине на Косову", рекао је лидер Самоопредељења. 

Додао је да ће извршити припреме друштва за учлањење у НАТО и обећао да ниједан појединац нити компанија "неће бити јачи од државе".

Током представљања програма, посланица Демократске партије Косова је Куртију на ревер окачила значку са заставама Косова и Албаније.

Курти предложио и будуће министре

Мандатар за састав нове владе Аљбин Курти предложио је са Српске листе Далибора Јевтића за министра за повратак и заједнице и Ивана Милојевића за министра за регионални развој.

Из Демократског савеза Косова предложени су Антон Ћуни за министра одбране, Љумир Абиџику за министра за инфраструктуру, Бесијан Мустафа за министра пољопривреде, Хикмете Бајрами за министра просвете, Агим Вељију за министра унутрашњих послова, Вљора Думоши за министарку културе, омладине и спорта.

Из покрета Самоопредељење предложено је да министарство спољних послова преузме Глаук Коњуфца, министарство правде Аљбуљена Хаџију, министарство финансија Бесник Бисљим, министарство економије Розета Хајдари, министарство здравља Арбен Витија, министарство за европске интеграције Бљерим Река, док је кандинат за министарку управе Емилија Реџепи.

Ако скупштина изгласа Куртијев предлог, заменици премијера биће Авдулах Хоти из ДСК и Хаки Абази из Самоопредељења.

Весељи Куртију: Бежао си од рата када смо се ми борили против Србије

Председник Демократске партије Косова Кадри Весељи критиковао је програм и обраћање мандатара Аљбина Куртија, поручујући му "да не познаје Косово нити га воли".

Весељи је упитао Куртија где је био "док се ОВК борила против српских снага".

"Тражим да кажеш да ли ћеш се борити против Србије и како то да немаш ниједног патриоту у свом кабинету. Мораш да кажеш да ли идеш у преговоре без претходног извињења Србије и да ли ћеш укинути таксе на српску робу", поручио је Весељи, председник косовске скупштине у претходном сазиву.

Истакао је да је "Косово домовина ОВК и да нико не може да их раздвоји".

Весељи је подсетио Куртија на понашање док је био у опозицији. "Нападали сте најбоље полицајце и косовске институције. Да ли ћеш се преко Специјалног суда борити против Србије или војника ОВК?", упитао је Весељи.

Најавио је главне иницијативе које ће Демократска партија Косова покренути у скупштини, захтевајући одговорност за најосетљивија питања на Косову још од рата.

"Отворићемо и овде разговарати о свим споразумима које постигнете у дијалогу како бисмо сазнали истину, постоји ли издаја или не? Ако кренете у дијалог без извињења Србије, без враћања костију сваког Албанца, као што сте обећали, да ли сте издајник или не? Разговараћемо о такси која је уведена Србији. Да ли ћете је уклонити или не? Разговараћемо о читавом богаћењу на Косову, приватизацији и расписивању тендера. Разговараћемо о злочинима комуниста над Албанцима на Косову", нагласио је Весељи. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво