Мадрид не бојкотује самит у Загребу због Приштине

Представништво Шпаније при Европској унији демантовало је наводе из медија да Мадрид планира бојкот Самита ЕУ – Западни Балкан у Загребу због учешћа Приштине.

"Шпанија неће бојкотовати Самит ЕУ - Западни Балкан у Загребу", речено је порталу Јуропијан Вестерн Балканс у Сталном представништву Шпаније при Европској унији.

Из шпанског представништва нагласили су да ће делегација те земље присуствовати мајском Самиту у Загребу у својству представника државе-чланице ЕУ, али да ће "зависно од конфигурације Самита, бити одређен ниво репрезентације".

Уочи претходног самита ЕУ – Западни Балкан који је 2018. године одржан у Софији, Шпанија, која не признаје независност Косова, изнела је став да је учешће Приштине на Самиту неприхватљиво.

Тадашњи премијер Шпаније Маријан Рахој присуствовао је Самиту у Софији у посети, али је одбио да учествује и да се нађе за истим столом са косовским председником.

"Шпанија остаје при ставу да не признаје Косово као државу, који дели са још четири државе-чланице ЕУ и 80 земаља и територија у свету, у складу са међународним правом и оквиром Уједињених нација", закључује се у одговору Сталног представништва Шпаније при ЕУ.

Радио Слободна Европа (РСЕ) објавио је сазнања "из поузданих извора у Мадриду, Загребу и Бриселу" о томе да Шпанија прети бојкотом Самита у Загребу због учешћа Косова.

Из Сталног представништва тада су навели да је још увек рано за потврђивање учешћа премијера, "јер Шпанија и даље није добила позивницу хрватског председништва".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара