Борељ: САД не могу саме да понуде Приштини столицу у УН

Високи представник ЕУ Жозеп Борељ је на конференцији за медије са председником Србије Александром Вучићем поручио да Унија мора више да се ангажује у односима Београда и Приштине. Одговарајући на питања новинара, рекао је да САД не могу саме да понуде Приштини столицу у УН.

Жозеп Борељ је рекао да је Србија кључни партнер Европскe унијe и да цео Западни Балкан треба да буде у Унији.

Истакао је да Западни Балкан треба да буде део ЕУ због географских, културолошких и економских веза, и најважније, због аспирација грађана.

Истакао је да ће, када дијалог Београда и Приштине опет буде покренут, Европска унија морати снажније да се ангажује него у претходном периоду.

"Није на нама да одлучимо који су коначни резултати, већ на Београду и Приштини, али ми морамо снажније да се ангажујемо него протеклих месеци и зато сам разговарао са председником Вучићем о томе да ЕУ номинује посебног представника који ће бити веома ангажован, јер ја нисам сигуран да имам довољно времена да могу толико да се ангажујем и погурам наставак дијалога", рекао је Борељ. 

О столици у Уједињеним нацијама

Одговарајући на питања новинара о томе како вратити Београд и Приштину за сто, јер је Приштини фокус на САД, како би добили столицу у УН, Борељ је рекао да Сједињене Државе не могу саме да понуде Косову столицу у УН.

"Постоје и друге земље, не само земље ЕУ, већ и Кина, Русија, Индија. И оне се питају и мислим да сви разумеју да Косово мора да буде признато од целокупне међународне заједнице", рекао је Борељ.

Рекао је да нема разлика између приступа САД и Европске уније дијалогу Београда и Приштине.

Искрени разговори

Председник Вучић је рекао да је са Жозепом Борељом имао искрене и отворене разговоре. Захвалио му је на жељи да постави свог изасланика и да се и сам лично ангажује у дијалогу Београда и Приштине.

Навео је да је Борељ поновио оно што је ЕУ у безброј наврата говорила – без решења у дијалогу европска перспектива Србије неће бити извесна.

"Зато морамо да радимо и покушамо да радимо на компромисним решењима", навео је Вучић који је истакао да је за то шанса пре неколико година постојала, али да је готово свака идеја убијена. Рекао је да ће Београд бити спреман за разговоре када таксе од 100 одсто на робу из централне Србије буду укинуте.

Вучић је подсетио да је прошло 2.480 дана од Бриселског споразума, и да Заједница српских општина није формирана. Ми смо своје испунили, а други своју једину обавезу нису, рекао је Вучић.

"Мислим да је читав регион добио великог пријатеља, доброг политичара, који ће бити строг и правичан према нама и имам огромно поверење према њему. Желим му добродошлицу", закључио је Вучић.

Борељ данас није тражио да престанемо с лобирањем

Председник је рекао да Борељ није данас тражио да Београд престане да лобира за повлачење признања независности Косова, што траже САД и неке друге европске земље.

Вучић је истакао и да је Београд спреман да разговара о томе, уколико Приштина престане да ради на кампањи признања, и поновио да не прихвата постављање једнакости између одлуке Приштине да уведе таксе на робу из Србије и БиХ и лобирања Београда код неких земаља да повуку признање независности Косова.

"Ми имамо ситуацију да је пола држава света признало Косово, а пола није. Спремни смо да разговарамо, ако ви нећете да радите на кампањи признања, иако су вам мале шансе да нађете неку земљу која би вас признала, ево ми нећемо да радимо даље на овоме, али нећемо то што не може да се мери једно с другим", рекао је Вучић.

Он каже да Београд у сваком случају мора да разговара са Приштином.

"Нити ће Албанци да одустану од независности нити ће европске земље које су признале Косово да промене став, нити ће натерати земље које нису признале да пре договора Београда и Приштине признају Косово. За нас је то тешка ситуација, морамо да се боримо да побољшавамо позицију Србије, а без рушења граница нема јачања српске економије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да власт у Србији није уводила таксе ни 2008. године када је Косово прогласило незавиност и упитао ко је ова актуелна власт у Приштини да то уради сада. 

Усаглашавање спољне политике

Борељ је рекао да је Вучићу пренео да је потребно да се спољна политика Србије програмски усагласи са спољном политиком ЕУ и да се у том погледу заиста приближи, односно, како се изразио, да Србија и ЕУ говоре "једним гласом".

Вучић је рекао да је Србија несумњиво на европском путу и да то не крије пред партнерима из Русије и Кине, али да ће наставити сарадњу са тим земљама.

Вучић каже да је рекао Борељу и да Србија нема тако добру сарадњу са Русијом и Кином као Немачка, Француска, Аустрија и друге западне земље, које имају и до хиљаду пута већу трговинску размену са Русијом, него ми, и да те земље треба да нам помогну да и ми то достигнемо, а не да показују забринутост због односа Србије са Русијом и Кином.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво