Посланици о пензионерима, мањинама и Дачићу

Посланици Скупштине Србије завршили су расправу о амандманима на Предлог закона о изменама и допунама закона о тржишту капитала и започели расправу о појединостима на Предлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова 2021. године, на који је поднето 40 амандмана. Током дела седнице у којој постављају питања Влади Србије, посланици су говорили о пензијама, положају албанске националне мањине, политици првог потпредседника Владе Ивице Дачића.

У поподневном делу седнице посланицима ће у Скупштини Србије на њихова питања одговарати чланови Владе Србије као и сваког последњег четвртка у месецу.

Током данашње расправе посланици Верољуб Арсић и Ђорђе Вукадиновић расправљали су о задуживању Србије и узимању кредита, као и о приватизацији.

Вукадиновић је упозорио да би требало бити опрезан са задуживањима чак и када делују повољно и позитивно додајући да је важно да каматна стопа буде ниска, али да је стање на тржишту сада такво да се може врло јефтино и лако задужити.

Арсић је одговорио да је прича о "јефтином капиталу" започета 2008. године када је избила светска економска криза и додао да камату на кредите одређује бонитет државе, односно степен јавног дуга и степен раста који има привреда.

Посланик Милорад Мирчић је, у име Српске радикалне странке, поставио питање премијерки Ани Брнабић да ли ће, и када, Влада Србије донети одлуку о враћању дела пензија, за које је навео да су противуставно и противзаконито узете од грађана Србије.

"Свима нам је познато да су у сврху економског и финансијског опоравка Србије смањене плате запосленима у државним институцијама, али и пензије многим пензионерима који су својим радом обезбедили то као нешто што би сада требало да уживају", казао је Мирчић.

Додао је да се Влада одлучила на смањење пензија процентуално више него што су смањене плате.

Како је навео, српски радикали су свесни да у овом тренутку не постоји могућност да се та средства врате, али би одлука о враћању омогућила да тај новац, када се стекну услови, буде враћен.

Недостаје добра воља 

Посланик Фатмир Хасани упитао је Владу Србије да ли може да побољша вољу према албанској мањини и навео да досадашње опредељење његове странке да буду конструктивни није дало резултате које су очекивали од Владе.

Како је навео, Влада и држава не желе институционалну сарадњу са албанском мањином, а недостатак добре воље у држави доказује веома лоша слика у општинама Прешево, Медвеђа и Бујановац и то када су у питању, како је рекао, економски развој, пољопривреда, туризам и интеграција албанске мањине у државне органе и институције.

Посланик СПС-а Неђо Јовановић, с обзиром на то да се, како каже, води негативна медијска кампања против првог потпредседника Владе Ивице Дачића коју, према његовим речима, пласирају појединци из квазиелитистичких кругова, као и поједине партије међу којима предњачи Црногорска партија у Србији, о наводно непримереним изјавама о статусу Црногораца у Србији, упитао је да ли је политика коју води Дачић и Министарство спољних послова како би заштитили виталне интересе Срба у Црној Гори исправна.

Марјан Ристичевић, посланик Народне сељачке странке, наводећи да се бави питањем нерегистрованих медија у Србији, упитао је Владу шта ће учинити поводом, како каже, притиска Н1 телевизије на Телеком акционарско друштво у којем држава има већински капитал.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво