Посланици о амандманима и мини-хидроелектранама

После више од девет сати расправе, посланици Скупштине Србије завршили су расправу у појединостима о амандманима на измене и допуне Закона о планирању и изградњи, и наставили са расправом о амандманима поднетим на предложене измене и допуне Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама. На предложене измене и допуне Закона о планирању и изградњи поднето је укупно 63 амандмана. Полемика напредњака и радикала о резултатима рада ресорне министарке Зоране Михајловић.

Изменама овог Закона се, како се наводи, прописи додатно усклађују са регулативом Европске уније и поједностављује издавање лиценци за инжењере.

Посланици су наставили расправу о амандманима на измене Закона о планирању и изградњи, а полемику о законском предлогу, али и резултатима рада ресорне министарке Зоране Михајловић, воде посланици СНС и радикала.

Посланици СРС-а амандманима су тражили да се брише сваки члан закона, јер га је, како каже посланица радикала Вјерица Радета, немогуће поправити.

Она наводи и да је закон мењан "14 пута" и оцењује да потпредседница владе Зорана Михајловић "ради против интереса Владе Србије и интереса државе Србије".

Посланица СНС-а Катарина Ракић оценила је да амандмани СРС немају смисла и додала да су досадашње измене закона дале резултате, јер су довеле до повећања броја грађевинских дозвола, док Србија сада има 53.642 отворених градилишта.

Посланик СНС Александар Мартиновић рекао да је не разуме идеју да се дискусија у парламенту сведе на лични рат и позвао на аргументовану расправу.

Он је нагласио да су резултати рада Зоране Михајловић видљиви и у њих убројао коридоре, ауто-путеве, железничке пруге, безбеднији саобраћај у Србији.

Мартиновић је поручио да могу да је не воле, али су резултати рада Владе Србије и министарства које води Зорана Михајловић очигледни и запитао посланике СРС шта предлажу да резултати рада буду још бољи.

Наставак ванредне седнице скупштине Србије почео је нешто после десет сати, а седници присуствује потпредседница Влада и министарка Зорана Михајловић са сарадницима.

Полемика о мини-хидроелектранама

Током расправе о предложеним измена Закона о планирању и изградњи посланици СРС и СНС полемисали су и око изградње мини-хидроелектрана.

Вјерица Радета из СРС-а је рекла да је ова странка за изградњу мини хидроелектрана, али да није добро законско решење да се за њих издају грађевинске дозволе без планске документације.

"Мини-хидроелектране се не могу градити где коме падне напамет, не може на најлепшим деловима река и речица, не могу да се униште мале реке у местима где су једино извориште, већ мора да се стручно утврди где је могуће да се граде, да то не буде у насељеним местима", рекла је она.

Посланица СРС сматра да се мини хидроелектране граде у насељеним местима да би им била јефтинија инфраструктура.

Посланик СНС Александар Мартиновић одговоро је да закон уопште не третира мини хидроелектране, него постројења на биомасу што су две потпуно различите ствари.

"До сада су мини хидроелектране грађене у Србији, а ја се надам да ће то бити случај и убудуће у складу са законском процедуром, а не тамо где се неком прохте", рекао је он и додао да нема потребе да неко плаши грађане да ће закон омогућити да неко гради мини- хидроелектране тако да угрожава природу.

Мартиновић се запитао и што они који воде кампању против мини хидроелектрана не кажу шта је алтернатива када неваљају ни атомске централ, ни термоелектране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво