Вучић: Живимо у више држава, али народ нам је јединствен

Председник Србије Александар Вучић, званичници Републике Српске и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик у посети су Мркоњић Граду. Вучић је новинарима рекао да је српски народ јединствен и недељив и да су сви покушаји поделе немогући.

Александар Вучић је захвалио на добродошлици, наводећи да је увек срећан кад дође у Републику Српску и кад је са српским народом.

Новинарима је поручио да је српски народ јединствен и недељив и да су сви покушаји поделе немогући.

"Покушавају да нас деле и цепају, покушаваће то на све могуће начине али морамо једне ствари да се држимо – можемо да живимо у више држава, али народ нам је један, јединствен и никада не смемо да заборавимо да истом роду припадамо и носимо исто име и презиме. Да чувамо породично огњиште, своје куће и тиме штитимо будућност", рекао је Вучић.  

Вучић је са Милорадом Додиком и званичницима РС обишао Машинску школу и Гимназију у Мркоњић Граду. Председник Србије је деци поручио да уче и буду вредни.

"Не морају сви факутлете и високе школе да заврше, али завршите ову, будите поштени и одговорни грађани Републике Српске", навео је Вучић.

Вучић почасни грађанин Мркоњић Града

Александар Вучић је примио Повељу почасног грађанина са златним симболом Мркоњић Града, за помоћ и подршку том крају.

Након разговора са руководством општине и привредницима тог краја, Вучић је новинарима пренео да је договорена конкретна подршка привреди РС, кроз новчане субвенције за приватнике, за набавку опреме и машина.

Подсетио је да ће Србија са 300.000 евра помоћи средњошколски центар и Гимназију, а са 200.000 конвертибилних марака Дом здравља, за набавку мамографа, како жене из тог краја не би морале да иду у Бањалуку или друга места на преглед, као и за једно возило за ту здравствену установу.

Вучић је најавио да ће помоћ добити и суседне општине, Шипово, Језеро, Рибник, Српски Купрес и Ново село.

"Институције Србије и Српске добро сарађују" 

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство због прилике да у Мркоњић Граду дочека председника Србије Александра Вучића.

"То је знак нашег јединства и наше добре сарадње", рекла је Цвијановићева.

Захвалила је и институцијама Српске и Србије које добро сарађују.

"Ово је град који је био велики страдалник, а данас са поносом кажемо да је ово град у који се вратио живот. То смо успјели наравно и уз помоћ Србије", навела је Цвијановићева.

Српски члан председништва БиХ Милорад Додик је позвао српски народ на јединство и очување идентитета, истичући да су поделе неприхватљиве. Нагласио је да је важно да Срби сачувају свој идентитет чувањем језика, писма, вере, крсне славе.

"То је чинила, и данас чини, Српска православна црква као народна црква, омогућивши да се очува српски идентитет у катастрофалним условима за наш народ", рекао је Додик.

Подсетио је на дешавања у Црној Гори, истичући да без СПЦ нема ни српског народа.

Председник Србије је након посете Мркоњић Граду отишао у Дрвар где је присуствовао отварању филијале Комерцијалне банке.

Након тога ће обићи Дом здравља Дрвар, око поднева отворити погон фабрике "Јумко".

На крају посете требало би да обиђе Музеј "25. мај".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво