Вучић: Живимо у више држава, али народ нам је јединствен

Председник Србије Александар Вучић, званичници Републике Српске и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик у посети су Мркоњић Граду. Вучић је новинарима рекао да је српски народ јединствен и недељив и да су сви покушаји поделе немогући.

Александар Вучић је захвалио на добродошлици, наводећи да је увек срећан кад дође у Републику Српску и кад је са српским народом.

Новинарима је поручио да је српски народ јединствен и недељив и да су сви покушаји поделе немогући.

"Покушавају да нас деле и цепају, покушаваће то на све могуће начине али морамо једне ствари да се држимо – можемо да живимо у више држава, али народ нам је један, јединствен и никада не смемо да заборавимо да истом роду припадамо и носимо исто име и презиме. Да чувамо породично огњиште, своје куће и тиме штитимо будућност", рекао је Вучић.  

Вучић је са Милорадом Додиком и званичницима РС обишао Машинску школу и Гимназију у Мркоњић Граду. Председник Србије је деци поручио да уче и буду вредни.

"Не морају сви факутлете и високе школе да заврше, али завршите ову, будите поштени и одговорни грађани Републике Српске", навео је Вучић.

Вучић почасни грађанин Мркоњић Града

Александар Вучић је примио Повељу почасног грађанина са златним симболом Мркоњић Града, за помоћ и подршку том крају.

Након разговора са руководством општине и привредницима тог краја, Вучић је новинарима пренео да је договорена конкретна подршка привреди РС, кроз новчане субвенције за приватнике, за набавку опреме и машина.

Подсетио је да ће Србија са 300.000 евра помоћи средњошколски центар и Гимназију, а са 200.000 конвертибилних марака Дом здравља, за набавку мамографа, како жене из тог краја не би морале да иду у Бањалуку или друга места на преглед, као и за једно возило за ту здравствену установу.

Вучић је најавио да ће помоћ добити и суседне општине, Шипово, Језеро, Рибник, Српски Купрес и Ново село.

"Институције Србије и Српске добро сарађују" 

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство због прилике да у Мркоњић Граду дочека председника Србије Александра Вучића.

"То је знак нашег јединства и наше добре сарадње", рекла је Цвијановићева.

Захвалила је и институцијама Српске и Србије које добро сарађују.

"Ово је град који је био велики страдалник, а данас са поносом кажемо да је ово град у који се вратио живот. То смо успјели наравно и уз помоћ Србије", навела је Цвијановићева.

Српски члан председништва БиХ Милорад Додик је позвао српски народ на јединство и очување идентитета, истичући да су поделе неприхватљиве. Нагласио је да је важно да Срби сачувају свој идентитет чувањем језика, писма, вере, крсне славе.

"То је чинила, и данас чини, Српска православна црква као народна црква, омогућивши да се очува српски идентитет у катастрофалним условима за наш народ", рекао је Додик.

Подсетио је на дешавања у Црној Гори, истичући да без СПЦ нема ни српског народа.

Председник Србије је након посете Мркоњић Граду отишао у Дрвар где је присуствовао отварању филијале Комерцијалне банке.

Након тога ће обићи Дом здравља Дрвар, око поднева отворити погон фабрике "Јумко".

На крају посете требало би да обиђе Музеј "25. мај".

број коментара 13 Пошаљи коментар
(четвртак, 30. јан 2020, 08:19) - Aca [нерегистровани]

Nas u Austriji

ste zaboravili gospodine Vucicu

(среда, 29. јан 2020, 13:06) - anonymous [нерегистровани]

istina

Istina ziva je da smo svi jednaki. Nazalost, ne slazu se svi sa ovim misljenjem, iz meni nepoznatih razloga...

(среда, 29. јан 2020, 13:00) - Маторац [нерегистровани]

Истина на истину

Види се колико смо јединствени - сви досадашњи коментари су писани латиницом. Докле више та небрига о званичном писму? Омаловажавање. Сви пишете о јединству и сви то пишете латиницом. Зашто, побогу?

(среда, 29. јан 2020, 12:47) - Sima [нерегистровани]

Istina

Bez obzira gde zivimo,svi govorimo istim jezikom i pripadamo istom kulturnom nasledju, i teskom vremenom moramo ostati jedinstveni.

(среда, 29. јан 2020, 12:24) - anonymous [нерегистровани]

Dijaspora

Treba Srbija i Republika Srbska da pokazu vise zanimanja , a i postovanja prema dijaspori.
Dijaspora u veliko pomaze maticne drzave, a cini mi se da bi mogli malo vise da se postujemo
pozdrav

(среда, 29. јан 2020, 11:57) - Ivana [нерегистровани]

Ujedinjeni

Svi smo mi jedan isti narod,treba da se drzimo zajedno i pomazemo jedni drugima!!!

(среда, 29. јан 2020, 11:54) - Marko [нерегистровани]

Saradnja

Živela Republika Srpska i Republika Srbija.

(среда, 29. јан 2020, 11:23) - NBL [нерегистровани]

Braćo

Braćo moja, pozdrav iz Banja Luke. Dođite nam uvijek i što više u Banja Luku jer mi smo u našoj Srbiji često a bićemo i više ako Bog da. Pozdrav svim Srbima a posebno na Kosovu. Možda nam životni ekonomski standard nije na nivou kako priželjkujemo, ali imamo koliko imamo, a valjda ćemo se potruditi pa imati i više. Samo ako ne budemo pazili na našu crkvu i pravoslavlje koje je uvijek pazilo i pazi na nas, džaba će nam biti i Švicarski standard.

(среда, 29. јан 2020, 10:47) - Kosta [нерегистровани]

Zahvalnost Srba van Srbije

Bez obzira u koliko drzava zivimo, Srbi sve vise pokazuju jedinstvo, pre svega zahvaljujuci predsedniku Srbije, koji veoma cesto koristi priliku da obidje Srbe van Srbije i pokaze im na konkretan nacin da je Srbija uz njih.

(среда, 29. јан 2020, 10:13) - sasa [нерегистровани]

Srbija

Srba ima po celom svetu, ali je jedna matica zemlja Srbija. I gde god se Srpski narod nalazi Srbija ce ga uvek stititi i pomagati.