Самоопредељење и ДСК и даље без договора, не помажу ни амбасадори

Председник Демократског савеза Косова Иса Мустафа изјавио је да са покретом Самоопредељење и даље нема договора око формирања будуће косовске владе, остављајући отворену могућност да до споразума ипак дође.

Председник Самоопредељења и мандатар Аљбин Курти има рок да до 4. фебруара представи скупштини састав нове владе или да саопшти да у томе није успео.

Мустафа и Курти са сарадницима састали су се вечерас са амбасадорима већине земаља такозване групе Квинта у Приштини, у настојању да пронађу решење за формирање следеће косовске владе.

Амбасадори западних земаља нису се обраћали медијима када су напуштали зграду косовске скупштине.

На састанку са Аљбином Куртијем и Исом Мустафом били су амбасадори Немачке, Италије, Велике Британије и Француске. Амерички амбасадор није присуствовао састанку.

Потпредседница ПС Аљбуљена Хаџиу потврдила да још нема договора и нагласила да ДСК инсистира на заузимању функције председника парламента.

"Не постоји споразум због инсистирања ДСК да се вратимо у ситуацију пре 26. децембра", рекла је Хаџиу новинарима у Приштини.

Посланици Скупштине Косова изабрали су за председника Глаука Коњуфцу 26. децембра. ДСК, иако су његови посланици тада гласали за избор Коњуфце, сада тражи да се он повуче и препусти им то место.

Хаџиу је рекла да има још времена до следеће недеље за постизање договора и навела да Самоопредељење неће да тражи другог коалиционог партнера.

На присуству амбасадора западних земаља инсистирао је председник Самоопредељења Аљбин Курти.

Амбасаде Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и Сједињених Држава у Приштини саопштиле су раније данас да охрабрују све политичке актере на Косову "да се фокусирају на тежње народа, и да неће да се баве посредовањем" у формирању следеће косовске владе.

"Ми представљамо нације дубоко предане демократском и независном Косову. Свака сугестија да наше владе подржавају одређену странку или кандидата на изборима је нетачна. Одговорност за будућност Косова, за косовске лидере и за само Косово лежи само на вама, на народу Косова", наводи се саопштењу.

Званичници покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова, две странке победнице избора одржаних 6. октобра дуже од три месеца покушавају да пронађу решење за формирање нове владе.

Проблем је неслагање око расподеле највиших функција централних институција - скупштине, владе и позиције косовског председника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи