Мали: Измене закона за ефикасније улагање у српско тржиште

Изменама и допунама Закона о тржишту капитала биће омогућено да се повећа база и структура потенцијалних инвеститора који ће улагати у домаће хартије од вредности, рекао је у парламенту министар финансија Синиша Мали.

Изменама и допунама Закона о тржишту капитала биће омогућено да се повећа база и структура потенцијалних инвеститора који ће улагати у домаће хартије од вредности, рекао је у парламенту министар финансија Синиша Мали.

Мали је, образлажући измене закона, навео да се предложеним изменама постиже усаглашавање одредби Закона о тржишту капитала са Законом о јавном дугу.

"Страни инвеститори и фондови ће на брз и ефикасан начин моћи да улажу у домаће хартије од вредности и у српско тржиште капитала", додао је Мали.

Мали је подсетио да се прошле године Србија вратила на међународно тржиште капитала, где је имала две веома успешне емисије еврообвезница, и то по иисторијски најнижим каматним стопама.

"При последњој емисији обвезница у новембру емитовали смо 550 милиона евра обвезница са приносом 1,25 одсто, а претходно смо у јуну емитовали обвезницу у износу од једне милијарде евра, на период од 10 година, са стопом приноса од 1,619 одсто и шест пута већом тражњом", рекао је Мали.

Министар је указао да ефикасно тржиште капитала и поверење инвестиционе јавности представљају битан предуслов за даљи економски развој земље.

Мали је подсетио да је Србија недавно отворила Поглавље 4 у у преговорима са Европском унијом, које се односи на слободно кретање капитала, наводећи да је на тај начин наша земља добила признање да има услове за повезивање са европским тржиштима од тренутка приступања Европској унији.

Најаву да ће бити емитоване државне обвезнице на рок од 20 година, опозиција види као ново задуживање.

"Ми из СРС-а инсистирамо и даље да добро размислите када задужујете, без обзира да ли емитујете хартије од вредности или узимате кредите од страних банака", каже Милорад Мирчић из СРС-а.

"Из тог разлога се узимају овакви кредити за реализацију инвестиција. Још једном подвлачим - искључиво инвестиција, а то нам је омогућило раст БДП-а који имамо задњих неколико година", каже министар Бранислав Недимовић.

Опозиција замера држави и начин задуживања за одређене пројекте, попут градње путева.

Закон за реконструкцију Тиршове 2

Министар Мали је објаснио да Предлог закона о потврђивању оквирног споразума о зајму између Банке за развој Савета Европе и Републике Србије за пројектни зајам за изградњу нове универзитетске дечје клинике, Тиршова 2 у Београду, подразумева инвестицију од око 75 милиона евра.

"Укупна вредност пројектне инвестиције процењује се на 75 милиона евра. Финансијско учешће Банке је у износу од 54 милиона евра", рекао је Мали.

Постојећа зграда Универзитетске дечје клинике Тиршова је објекат од пре Другог светског рата за услуге педијатријске неге, који је реновиран 1960-тих и 1990-тих година.

Један од основних проблема за функционисање садашње болнице је недостатак просторних капацитета, застарели и неефикасни системи за грејање, вентилацију и климатизацију, слаба заштита од пожара, превише болесника и породица у неодговарајућим ходницима и премалим собама...

У периоду од 2015. до 2018. године, постојећа дечја клиника у Тиршовој имала је више од 170.000 амбулантних консултација и близу 75.000 дана хоспитализације у болничким јединицама.

Мали је данас представио и Предлог закона о попису становништва, домаћинства и станова 2021.године. Тим законом се, рекао је Мали, уређују се припрема, организација и спровођење Пописа становништва, домаћинстава и станова 2021. године у Републици Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи