Први станови за припаднике снага безбедности крајем фебруара или почетком марта 

Посланици Скупштине Србије на ванредном заседању расправљају о предлогу 13 закона и одлука за области инфраструктуре, грађевинарства и саобраћаја. Образлажући предлоге закона министарка грађевинарства Зорана Михајловић најавила је да ће први станови за припаднике снага безбедности бити завршени крајем фебруара или почетком марта у Врању и најавила да ће до краја априла бити расписани тендери за изградњу око 8.000 станова.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да је главни циљ закона о којима је почела расправа у Народној скупштини, ефикаснија реализација пројеката и наставак реформи.

У претходних неколико година, навела је она, изграђено је 350 километара ауто-путева и обновљено више од 500 километара пруга и управо су та искуства била основ за израду Предлога закона о посебним поступцима ради реализације пројеката изградње и реконструкције линијских инфраструктурних објеката од посебног значаја за Србију.

"Овај закон треба да омогући да будемо ефикаснији у реализацији инфраструктурних пројеката, посебно имајући у виду да нас чекају бројни нови пројекти у оквиру инвестиоционог плана 'Србија 2025'. То се посебно односи на брже решавање имовинско-правних односа, с обзиром на то да ће се нови пројекти реализовати на око 50.000 парцела. Такође, усвајање закона ће помоћи да као држава не дајемо основ извођачима за одштетне захтеве и да плаћамо пенале за обавезе које нисмо успели да испунимо", каже Михајловићева.

Она је подсетила да се у новом инвестиционом циклусу започињу нови пројекти вредни око пет милијарди евра.

"Већ је обележен почетак радова на Моравском коридору, као и на ауто-путу и брзој саобраћајници Рума–Шабац–Лозница, а почели су радови и на ауто-путу Сремска Рача – Кузмин, као и на деоници ауто-пута 'Милош Велики' од Пожеге до Бољара. Такође се припремамо за почетак радова на Фрушкогорском коридору, брзе саобраћајнице Иверак–Лајковац", рекла је министарка.

Верује да ће ове године, у трећем кварталу, почети радове и на пројекту Ниш–Мердаре–Приштина, односно на првој деоници, од Ниша до Плочника.

"Ради се и документација за деоницу Пожега–Бољаре, као и за шумадијски коридор 'Вожд Карађорђе' за који очекујемо да бисмо у 2021. години могли да почнемо радове. Све су то велики капитални пројекти и закони које доносимо могу да помогну да будемо ефикаснији", рекла је Михајловићева.

Говорећи о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи, истакла је да је Србија данас девета на свету на "Дуинг бизнис" листи Светске банке и да је намера Владе да настави прилагођавање домаћих прописа европским нормама и унапреди одређене норме у закону.

Навела је да ће у том закону посебна пажња бити усмерена на лиценце инжењера, и обавезу да за њиховом сталном едукацијом.

"Пребивалишта у улицама без кућног броја" 

Као пример, она је навела да у реализацији пројекта изградње брзе пруге Београд–Будимпшта од Београда до Новог Сада, домаће пројектантске куће нису имале довољно знања да саме ураде пројектовање јер се нису раније сусреле са таквим пројектима, те су им помагали кинески инжерењери.

Усвајање Предлога закона о Регистру просторних јединица и Адресном регистру омогућиће да се реши питање великог броја грађана који немају адекватну адресу становања.

"Укупно око три милиона грађана има пријављено пребивалиште у улицама без одређеног кућног броја, од чега је 2,6 милиона грађана пријављено на адресама за које није одређен ни назив улице и овим законом желимо да уредимо ту област", додала је она.

Предлог закона о изменама и допунама Закона о претварању права коришћења у право својине на грађевинском земљишту уз накнаду треба да омогући ефикаснију примену законских одредаба у пракси, док ће Предлог закона о измени Закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности омогућити да се повећа максимална спратност објеката који се граде у оквиру овог пројекта, са шест на осам спратова.

"Први станови за снаге безбедности биће завршени крајем фебруара, почетком марта у Врању, а почињемо изградњу још близу 8.000 станова и расписујемо тендере до краја априла", рекла је потпредседница Владе.

Михајловићева је рекла да је у 2019. пуштено у саобраћај око 130 километара ауто-путева и да измене Закона о превозу путника у друмском саобаћају треба, између осталог, да омогуће ефикасније усаглашавање редова вожње у јавном међумесном саобраћају, које ће пратити динамику изградње нових ауто-путева.

Она је нагласила да се у водни саобраћај улаже око 500 милиона евра, а да ће измене Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама омогућити ефикаснију реализацију пројеката преношењем одређених надлежности с Агенције за управљање лукама на ресорно министарство и регулисати тзв. минимални ниво рентабилности лучких услуга.

Расправа о Зораниним рукавицама

Расправу у Скупштини Србије на чијем су дневном реду обележила је полемика посланице Српске радикалне странке Вјерице Радете и министарке Зоране Михајловић.

Вјерица Радета је током расправе, поред критика на предложене законе, више пута говорила о томе колико коштају ташне, рукавице и брош министарке Михајловић, док је она инсистирала да се разговара о предлозима закона.

"Пораз Владе Србије је да је Зорана Михајловић са репутацијом коју има и даље министар", сматра Радета, која је навела да се неки закони који су данас на дневном реду осми пут мењају, да је пред посланицима поново лекс специјалис којим се, каже, на незаконит начин третира експропријација земљишта.

Радета је рекла да Зорана Михајловић показује своју праву улогу у Влади, а то је, тврди, "класична шпијунажа". Оптужила је Михајловићеву и да "је свесно ишла на то да што више објеката буде порушено, да је блокирала легализацију, као и катастар".

Наводећи да је радила искључиво правничке послове више од двадесет година и да је прочитала на хиљаде закона, Радета је казала да "законе какве Зорана Михајловић представља нико живи није видео", јер, како каже, у њима нема правних норми већ "ћаскања".

Поново је споменула америчку компанију "Бехтел", која ће градити Моравски коридор, уз оптужбе да је Михајловићева одговорна за то што ће грађани платити триста милиона евра више.

Посланица СРС-а је навела и да се измене и допуне Закона о планирању и изградњи доносе да би могле да се постављају мале хидроелектране без планске документације.

"Ми у СРС немамо ништа против изградњи мини-хидроелектрана, али мислимо да то треба да се ради плански, да ниједна не сме да угрози ниједни породицу и насељено место. Зораниним 'компањонима' се не исплати да граде те мале хидроелектране далеко од насељеног места, јер треба спровести инфраструктуру", рекла је она.

Радета је питала Михајловићеву какав је њен одговор на оптужбе Мирољуба Јевтића, директора "Инфраструктура железница", који је осумњичен за примање мита приликом експропријације земљишта и који је, како је казала посланица СРС, у "првом јављању" рекао да је део новца давао Зорани Михајловић, односно њеном партнеру, што је Михајловићева раније дематовала.

"Тражимо да се то утврди и испита и да видимо колико је Зорана Михајловић узела преко Мирољуба Јевтића", рекла је Радета.

Министарка одбацила критике 

Радета тврди да Михајловићева има "ташне у вредности од 10.000 евра, брош од 5.000 евра, привезак од 3.000 евра", те додала да "радикали нису заборавили како је потрошила око 1,5 милиона динара са картице Министарства на своје приватне трошкове, па је после враћала".

"Зорана Михајловић је једини члан Владе који себи може да приушти фризера и козметичара сваки дан, стилисту, па се још хвали да је специјално дизајнирао сукњу за њу. Утоплили сте прстиће у рукавице од ‘малих јагањаца’ које коштају 30.000 динара, а погледајте моје, купљене за 300 динара на земунској пијаци, али су топле", рекла је Радета, те тврди да министарка на пословне ручкове троши између 150.000 и 200.000 динара.

Предложила је члановима Владе да када говоре о минилацу убудуће причају "сада је минималац мало мањи него што коштају Зоранине рукавице".

"Хвала лепо на свим коментарима, стандардно су радикалски, поменули сте ми име 37 пута. Жао ми је што је вама тема Зорана, а нису закони. Ово нису Зоранини закони већ Владини и значе бољу реализацију свих путева", одговорила је Михајловићева и поручила Радети, уз констатацију да ће бити нежна, да барата неистинама.

Министарка је одбацила критике које је Радета упутила на предлоге закона.

"Све друго што сте говорили нема везе са законима, а сагласна сам да постоје институције које треба да испитају све везано за железницу и моје име. Што се тиче мог рада, све то виде грађани", рекла је Михајловићeва.

Министарка је приметила да радикали упорно не желе да причају о законима и упитала Радету, како је могуће да је толико инспирише да из себе изнесе најнегативније "што једна жена може да изнесе".

"То супер звучи - амерички амбасадор и Зорана украли триста милииона евра, а прво то није истина. Ако желите да причамо о мом ормару није проблем, али није место овде. Овде треба да причамо о законима", поручила је министарка.

Навела је да радикали не говоре аргументима и да само предлажу брисање чланова, а пошто ју је Радета оптужила да је докторирала на "Мегатренду", Михајловићева је одговорила да је она то учинила на Економском факултета Универзитета у Београду, а да је на "Мегатренду" запослена и да због тога не прима плату у Влади Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво