Завршен састанак о обнови железничког саобраћаја између Београда и Приштине

У Берлину је завршен састанак о обнови железничког путничког и карго саобраћаја између Београда и Приштине, инициран у договору специјалног изасланика председника САД Ричарда Гренела и председника Александра Вучића.

Представници Београда и Приштине разговарали су у Берлину дуже од три сата.

Према Танјуговом извору, разговарало се само о комерцијалним темама, пошто је услов Београда за наставак политичког дијалога, који ће се и даље водити под окриљем ЕУ, укидање такса од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, које је увела Приштина.

Из косовског Министарства инфраструктуре су рекли да је први састанак у Берлину са званичницима Београда о успостављању железничког саобраћаја протекао у "конструктивној расправи".

"Имали смо добре разговоре. Направили смо напредак и договорили се да успешно завршимо разговоре у наредним данима", рекао је Џем Весељи, директор Одељења за копнени саобраћај у косовском Министарству за инфраструктуру и саобраћај.

Делегацију Србије, коју је предводио директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, чинили су и представници ресорног министарства и стручњаци из области железничког саобраћаја.

Приштинску страну, како наводе медији на албанском, представљали су Џем Весељи, задужен у привременој администрацији за друмски саобраћај и Рам Купева, задужен за путну инфраструктуру.

Железнички саобраћај између централног Косова и југа централне Србије у прекиду је дуже од две деценије.

Састанак је организован посредством Ричарда Гренела, специјалног изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине.

Гренел је прошле недеље током посете Београду и Приштини најавио постизање споразума о железницама, након што је у Берлину претходно постигнута сагласност о увођењу авио-линије између два града.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво