(Не)именовање дипломата – неопходност или преседан

Готово половини амбасадора Србије истекао је четворогодишњи мандат. Од око 70 дипломатско-конзуларних представништава, у 27 потребно је да се пошаљу нови људи. Нова именовања неопходна су и при Уједињеним нацијама и НАТО-у. У Министарству спољних послова кажу - спољнополитичка активност у прошлој години захтевала је да шефови појединих амбасада остану дуже, а дипломате ипак упозоравају - реч је о преседану.

Има имена која се у нашој дипломатији и даље изговарају са страхопоштовањем. Од Стојана Протића и Јована Ристића до Андрића, Дучића, Црњанског између два светска рата – Велебита и Вејводе у другој половини двадесетог века.

У 21. веку до решења за амбасадоре, чини се, није лако доћи – представник у Вашингтону акредитиве је предао још Бараку Обами. Дипломата у Тирани дуже је од два мандата.

"То је пракса која није везана само за последњи мандат него и раније, да тамо где постоје потребе, где нема у том тренутку решења коначних, која би заменила оне који су били, да продужи мандат", изјавио је Вељко Одаловић генерални секретар Министарства спољних послова.

Мандат амбасадора није строго омеђен, али добра пракса, нарочито за каријерне дипломате је четири године у ДКП-у, затим служба у Министарству код куће, па опет у иностранство.

"Никада као сад" 

"У историји Србије и Југославије никада се није догодило да оволики број дипломата пробију свој термин, односно остану дуже у земљи пријема него што је то предвиђено", навео је проф. Иво Висковић, некадашњи амбасадор у Берлину и Словенији.

Професор Правног факултета Дејан Поповић, некадашњи амбасадор у Лондону напомиње да је вероватно да постоје различити разлози, од кадровских до политичких.

"Понекад се то везује и за Владу. Друго, постојали су квалитетни амбасадори па није ни било неког притиска, постојала је и инерција", казао је Поповић.

Инерција би могла да испостави немали спољно-политички рачун, ако се понови да се на именовање амбасадора чека и дуже од године, када га замењује отправник послова.

"То никако није добро за земљу, јер амбасадор може оно што ниједан отправник послова не може, не због способности него звог формалне тиутуле коју има, он има право приступа највишим државним службеницима, док отправнике не примају, него нижи службеници или средњи кадар у министарствима", изјавио је Висковић.

Још нема решења за Вашингтон и Пекинг 

Да нема празног хода, важно је нарочито у престоницама попут Вашингтона и Пекинга, за које још нема решења. Могући избор је између каријерног дипломате и политичке личности блиске доносиоцима одлука. Иако су стручни амбасадори европски тренд, у игри су и јавне личности.

"За личност амбасадора је важно да је политички шлифован, да има схватање политике какво је потребно и оно што је у великим престоницама јако битно да има неку врсту личног контакта са највишим доносиоцима одлука у земљи, јер га онда на неки начин и лично представља", додаје Висковић.

"Што се решења тиче, она су тренутно на усаглашавању које се преко министра спољних послова као неког ко је иницијатор, владе која доноси одлуку и председника који последњи акт потписује", прецизирао је Одаловић.

Места у дипломатско-конзуларним представништвима у Москви, Берлину, Паризу, Риму, Лондону већ су попуњена. За остала, у Министарству кажу, решења се очекују у наредних шест месеци.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 28. јан 2020, 10:04) - Markovljev [нерегистровани]

Greška Dačića

Stanje po Ambasadama Srbije po svetu je isključiva greška g. Dačića, jer je to njegov resor i morao bi da se posveti i tom sektoru u svom Ministarstvu a ne samo onome što sam radi fantastično a to je povlačenje priznanja okupirane teritorije KiM. Ambasadori bi mogli da čine daleko više nego što čine, jer su produžena ruka Ministarstva inostranih poslova, pa kada Ministar radi dobro svoj posao, zašto bi Ambasadori lenošili po rezidencijama i primali ne male plate. Na razne incidente protiv Srba i Srbije mora prvo da reaguje Ambasador a ne da čeka šta će reći Dačić ili Vučić. Teško je održavati kontinuitet u Ambasadama, kada su nam se menjale vlasti svaki čas a karijerni diplomate su samo ljudi koji i sami imaju svoj politički nazor koji se nemora svideti aktuelnoj vlasti, jer mi stalno nemamo ono čemu se kaže Srpski nacionalni i državni program.