Ђурић: Важно је да не одбацујемо дијалог

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да Србија поздравља амерички предлог за бољом економском сарадњом Београда и Приштине, али да то не значи да као предуслов прихвата признање независности. Важно је, истиче, да не одбацујемо дијалог и да смо спремни за преговоре, под условом да то жели и албанска страна.

"Србија поздравља амерички предлог за бољом економском сарадњом Београда и Приштине, али то не значи да као предуслов прихвата признање независности", рекао је Марко Ђурић за "Седмицу" Радио Београда 1.

"Важно је да не одбацујемо дијалог и да смо спремни за преговоре, под условом да то жели и албанска страна. Поздрављамо разговоре о железничкој и авио-линији Београд–Приштина јер су такви пројекти значајни и за бољи стандард Срба на Космету", рекао је Ђурић.

На питање Радио Београда да ли ће Приштина ускоро добити Владу или је можда чекају нови избори, директор канцеларије за КиМ одговара да је ситуација врло неизвесна и да "изборне" карте сваког дана могу да се промене.

"Оно што је за Србију важно јесте чињеница да Срспкој листи припадају сва законом гарантована права и да њени представници неће пристајати ни на какве уцене", додаје Ђурић и признаје да нема информације о томе да ли ће Самоопредељење Аљбина Куртија коначно успети да се договори са демократама Исе Мустафе.

"Поред добро познатих изазова, Приштина пред Србију стално ставља и нове", што такође, према Ђурићевим речима, представља проблем. Најактуелнији јесте суђење против шесторо Срба за убиство Оливера Ивановића.

"Тај процес је фарса са лажним доказима и сведоцима, и зато, Србија води своју истрагу. Из безбедносних извора имам информацију да наша истрага води у супротном смеру од приштинске, али да је не бисмо угрозили, не можемо открити детаље", каже Ђурић. Додаје, да као што се не одустаје за потрагом Ивановићевих убица, тако се, тврди, не одустаје ни од подршке Србима на КиМ.

"Влада је програмом 2025. предвидела још већа издвајања за пројекте у јужној покрајини, а постоји и конкретна помоћ домаћинствима, те је предвиђена изградња нових објеката за велики број породица. Очекујемо и веће ангажовање локалних политичких актера на терену који морају стићи до сваке српске породице, а они који то не буду чинили, биће смењени", наводи Ђурић.

Интерес је и заштита светиња.

Према Ђурићевим тврдњама "оно што се тренутно дешава у Црној Гори у вези са законом о слободи вероисповести, у Приштини неће бити могуће, јер српски посланици то неће дозволити, мада би Приштина то једва дочекала. Србија остаје верна заштити свих својих интереса, закључује директор канцеларије за КиМ.

"Порука је да смо спремни за дијалог, и да желимо стабилност региона, али да ништа не прихватамо док се не укину таксе од сто одсто на српску робу", поручује Ђурић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи