Годфри: У интересу САД да помогнемо Србији на путу ка ЕУ

Амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри каже да је у најбољем интересу Америке да помогне Србији да оствари пуноправно чланство у Европској унији, што је најбољи начин и да се осигура стабилност на Западном Балкану. У интервјуу за агенцију Фонет, изјавио је и да је разочаран одлуком дела опозиције да бојкотује предстојеће изборе.

Да ће дијалог Београда и Приштине ускоро бити настављен, уверен је амерички амбасодор у Србији .

"Председник Трамп је јасно нагласио да жели да ово буде приоритет за САД и због тога је именовао амбасадора Ричарда Гренела за свог специјалног изасланика, а такође имамо специјалног изасланика за остатак Балкана Метју Палмера", рекао је Годфри.

Наводи да је много политичке енергије коју САД улажу по овом питању.

"Желимо да видимо да људи у региону разумеју и виде да кроз њихов економски интерес овај проблем може бити решен", истакао је. 

О догађајима у Црној Гори препушта колегама у Подгорици да говоре. Верује да су односи две државе важнији него политичка питања.

"Могу вам рећи да се дивим приступу који председник Вучић и премијерка Брнабић предузимају. Они поштују односе Србије и Црне Горе, препознају да је ово напето време и да су односи много важнији, него неколико политичких питања", рекао је Годфри.

На питање колико је упознат с медијском ситуацијом у Србији, каже да тек формира утиске али да Влада у сарадњи са ЕУ и ОЕБС-ом треба да обрати више пажње на ту област.

"Али, моје колеге су ме упозориле да постоје значајни изазови, посебно у простору медија. Важно је да у периоду пред наредне изборе сви људи буду у могућности да чују сва мишљења", каже Годфри и додаје: "Студије које смо видели, сугеришу да власт има значајну предност у томе да њено мишљење буде видљиво".

Одлуком дела опозиције у Србији да бојкотује изборе, каже да је разочаран.

"Наша позиција није промењена, ту смо јасни. Разочарани смо одлуком опозиционих партија да бојкотују изборе. Мислимо да је важно да људи у Србији буду у могућности да самостално доносе одлуке", рекао је амбасадор и истакао: "Одузети људима право да самостално доносе одлуке не доприноси демократском развоју Србије".

Каже да је заитересован за развој Србије и њен напредак ка чланству у ЕУ.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво