Колико вреди гласање из дијаспоре

У иностранству има око 1,7 милиона грађана који имају право гласа у Србији. Најчешће то право користе они који су скоро отишли из земље. На претходним парламентарним изборима у дијаспори је гласало тек нешто више од 6.000 бирача. Многи полемишу да ли би гласачи у дијаспори требало да имају иста права као они који су остали у земљи?

Прича о броју становника Србије и укупном броју гласача, емитована у Дневнику и на порталу РТС-а, изазвала је бројне реакције и полемике. Од критика на рачун дијаспоре – што тек малобројни од њих око 1,7 милиона, користе бирачко право, до оних који сматрају да дијаспора не треба ни да гласа.

Од 2004. године они који су ван границе имају право да бирају на изборима у Србији. Ни после деценију и по, не престаје полемика да ли њихов глас треба да се рачуна.

Полемика је отворена и у коментарима испод чланка о броју бирача на сајту РТС-а. У једном се наводи: "Није фер да живите напољу, а бирате нама који смо остали, права слика се не види са сателитских канала". 

С друге стране, један коментатор је написао: "А лепо ти је да ми оставимо пет милијарди евра годишње у Србији и плаћамо порез на имовину?" Неки су питали зашто би им се одузимало право на гласање, када су и даље држављани Србије.  

Истраживања потврђују – најлојалнији бирачи из дијаспоре су они који су скоро отишли из земље. Они који су више од деценије ван Србије, све ређе излазе на биралишта.

И не чуди кад се укалкулишу трошкови. Тзв. функционални апстинети неретко морају да пређу и више хиљада километра да би дали глас.

"У срединама у којима постоји већа концентрација наше дијаспоре, где постоји изражена жеља да гласају, ми смо тражили да се и ван дипломатско-конзуларних представништва отворе бирачка места у неким другим центрима, тако да смо имали имали Малту, Вићенцу, Сутоморе и Будву", каже Вељко Одаловић из Министарства спољних послова.

Каква је била излазност раније 

На парламентарним изборима 2016. године на 38 бирачких места у иностранству, бирачко право искористило је тек нешто више од 6.000 грађана. Годину касније, на председничким, на 53 изборна места у 32 државе – 9.200.

"Проблем са нашим решењем је то што је оно чак превише стриктно, дакле поред тога што се гласа у дипломатско-конзулараним представништвима, омогућено је гласање у дијаспори само уколико се пријави више од сто особа на посебно утврђеном бирачком месту, а није баш лако пронаћи сто људи који су заинтересовани за изборе", истиче Душан Вучићевић са Факултета политичких наука.

Поред персоналног, какво је наше, постоје још три модела гласања у дијаспори – прокси, где посредник гласа уместо вас у држави из које сте отишли, поштом и електронски.

"То заправо на неки начин може да се уради тек онда када сте ви као држава у стању да кажете да имате пошту или да имате електронско гласање толико безбедно да тај процес неће бити нарушен", истиче Бојан Клачар из Цесида.

Миграторна кретања опредељују државе ка гласовима из дијаспоре.

"Аргумент у прилог гласању дијаспоре и олакшавања ових механизама био би тај, колико схватам, да је Влада прокламовала политику повратка наших људи који су отишли, и једно од решења које би минимално олакшало тај повратак  било би да им најпре омогућите да доносе одлуке које би их се тицале ако планирају да се врате у Србију", каже Вучићевић.

Оснаживање везе са државом 

Клачар сматра да би укључивање дијаспоре подигло изборну партиципацију.

"И активније учешће дијаспоре на изборима би на неки начин ојачало и оснажило везу са државом, па би у у том случају били вољни и да инвестирају и да се активније позабаве оним што се дешава у Србији", додаје Клачар.

Полемика више морална него правна – да ли на подједнак начин треба да одлучују они који деле животну заједницу и они који су одлучили да своје место пребивалишта трајно промене.

"Нећемо ваљда човека који је одавде пошао и има боравак у некој земљи брисати зато што је отишао. То значи да га ми бришемо из контакта са својом земљом. Нека он то своје право оствари или не оствари, мислим да би ове ствари отвориле страховито незадовољство наше дијапсоре када бисмо им ми рекли – отишли сте, немате право гласа. Они тамо немају право гласа, онда су они озбиљно ускраћени за једно уставно право", каже Одаловић.

Број гласача у земљи и дијаспори многе је подсетио да нас је све мање.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво