Дачић: Слика је промењена, Приштина мора да укине таксе

Две поруке обележиле су посету америчког изасланика Ричарда Гренела, једна упућена Приштини да мора да укине таксе а Београду да треба да обустави кампању против независности Косова. Те две ствари нису поредиве и не могу да се стављају у исту раван, рекао је за РТС министар спољних послова Ивица Дачић.

Поруке које је донео Гренел нису нове и сличан став је заузела и тзв. Квинта, рекао је Дачић гостујући у Јутарњем програму РТС-a.

"Председник Вучић је поновио да те две ствари не могу да се доводе у исту раван. Таксе морају да се укину а Србија није уводила таксе када је Приштина водила кампање за признавање независности. Ако сви хоће, ми смо спремни да постигнемо мораторијум, али онда мора да стане и лобирање великих земаља за Косово, као и лобирање за пријем Косова у међународне организације. Променила се слика и однос снага, и то њих боли. Од 193 земаља чланице УН 93 признаје независност Косова, 95 не признаје и пет земаља је у неком флуидном стању", истакао је Дачић.

Посета Гренела, према мишљењу министра спољних послова, има позитиван предзнак јер акценат ставља на економске теме и то су корисне иницијативе а показује и промењену позицију америчке администрације у смислу да се залаже за компромисно решење. Ипак, Гренел је рекао да рок за постизање споразума није орочен, али и да нема много времена. 

"Порука Гренела да рок за постизање решења није неограничен упућен је пре свега Приштини", сматра Дачић.

Ситуација у Приштини је последица њихових унутарполитичких односа али је дијалог и због тога блокиран.

"Суштински дијалог се тренутно не води због такси а све мање се спомиње и Бриселски споразум који није реализован од стране Приштине пре свега када је реч о формирању ЗСО", истиче Дачић.

Када је реч о ситуацији у Црној Гори после изгласавања спорног Закона о слободи вероисповести министар Дачић каже да сукоба на релацији Београд-Подгорица нема, али да се Србија брине за положај Срба у Црној Гори.

"Србија да је и помислила да донесе нешто налик таквом закону до сада би добила тешке критике од међународне заједнице. Међутим, изгледа да је многима неважно што у Црној Гори живи 29 одсто Срба. Ми се не слажемо са овим законом али и са положајем Срба у Црној Гори. Црна Гора нема непријатеља у Београду, ми поштујемо независност Црне Горе али они морају да поштују Србе који су рођени и живе тамо", рекао је Дачић.  

Изборна трка може да се промени

Следећег месеца према најавама, посланици ће расправљати о смањењу изборног цензуса. Судећи по истраживањима, то померању се не тиче СПС-а. Међутим, могло би да се деси да се изборна трка промени.

"Што се цензуса тиче и приче око тога, проблем је што ни цензус од три одсто некима не би био довољан да га пређу", каже председник СПС-а. 

Дачић је о евентуалном заједничком наступу са СНС-ом већ разговарао са Александром Вучићем али коначна одлука још није донета.

"То је идеја са позитивном конотацијом, али о томе ћемо још разговарати. Коначна одлука како ћемо наступити на предстојећим изборима донећемо средином фебруара. Желим да нагласим да смо ми поносни на оно што смо постигли у последњих седам, осам година", истакао је за РТС Ивица Дачић.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. јан 2020, 06:47) - Nebojsa [нерегистровани]

Kosovo

Treba nastaviti povlačenje priznanja Kosova.

(субота, 25. јан 2020, 14:18) - anonymous [нерегистровани]

подршка

Дајем пуну подршку двојцу Дачић - Вучић који Србију скоро па без грешке води кроз екстремно узбуркане воде међународних односа. Заиста нешто се променило и желим вам пуно успеха и у будућности. Наравно, не због вас, сви смо ми мали и пролазни него због Србије, која треба да буде вечна.

(субота, 25. јан 2020, 12:41) - eks [нерегистровани]

dokaz

Licemerje i pristrasnost lidera zapada po pitanju KiM je poznata. Srbija treba da ostane dosledna svojoj politici i da ne veruje mnogo zapadu. Pokazalo se već mnogo puta da zapad ne uvažava ni minimum interesa Srbije, pa nema razloga da Srbija uvažava maksimalističke zahteve zapada. Pragmatičnost i kompromis su prihvatljivi i poželjni elementi srpske politike. Treba podržati sve stavove koje je Dačić izneo.

(субота, 25. јан 2020, 12:28) - anonymous [нерегистровани]

Neznam zašto se bojite ?

Pa ja bih svaki put kada se sastanem sa tim “ amerikancima “ pitao , gospodo , kada vi povlačite priznanje , sve je ionako pocelo sa “ vama “ !

(субота, 25. јан 2020, 09:54) - anonymous Lala [нерегистровани]

To je to

Srbija mora istrajati u svom viđenju rešenja za Kosovo , a što se cenzusa tiče delu pozicije bi najviše odgovaralo da se ukine cenzus .

(субота, 25. јан 2020, 09:21) - anonymous [нерегистровани]

Kosovo nije drzava

Samo vi nastavite dalje gospodine Dacicu. Neka jos zemalja povuce priznanje.