Вучић Гренелу: Не прихватам знак једнакости између повлачења признања и приштинских такса

Председник Србије Александар Вучић рекао је после састанка са специјалним изаслаником председника САД за Косово Ричардом Гренелом да у односима Београда и Приштине нема лаких разговора, али да је захвалан што је Гренел разумео које су потребе Србије. Гренел је поручио да Приштина мора да укине таксе, а Београд да заустави кампању за повлачење признања Косова.

Александар Вучић је захвалио Гренелу на времену које је издвојио за Србију, као и на уложеном труду и ентузијазму.

Председник је навео да је са Гренелом имао веома добре разговоре који су се тицали пре свега унапређења стандарда људи који живе на овим просторима и боље економске повезаности у региону. 

Истакао је да у односима Београда и Приштине нема лаких тема и да, која год тема се покрене, увек се долази до политике. 

"Али сам захвалан Гренелу што је на рационалан начин, уз врло снажну агенду и велику жељу, разумео које су потребе Србије и шта је то што наши грађани желе", рекао је Вучић. 

Истакао је да је Гренелу изнео све проблеме од увођења такса на робу из централне Србије, прецизирајући да је само у једној години изгубљено 435 милиона евра, што значи 1.039.000 на дневном нивоу.  

Додао је да су српске компаније у потпуности изопштене са косовског тржишта, пре свега у прехрамбеној индустрији, али и другде.  

"Такође, ми смо због тога платили цену укупне унутрашње трговине унутар Цефте, што је нанело штету и људима у Приштини и нама", рекао је Вучић. 

Разговори о питањима која не иду на штету никоме 

Вучић је истакао да је захвалан Гренелу јер је добро разумео колико је важно да се у савременом свету договара и превазилазе баријере.

Подсетио је и како се амерички председник Доналд Трамп борио за договор са Кином, иако су ти односи, како је рекао, неупоредиви.

Истакао је разговоре о инфраструктурном повезивању са Приштином, напомињући да је српска страна спремна за изградњу ауто-пута.

Такође, говорили су и о успостављању железничке линије између Београда и Приштине.

"Ја сам рекао да је зато од изузетног значаја да се укину таксе, јер је бесмислено да имате железнички саобраћај без робе", рекао је Вучић.

Када је реч о Гренеловим порукама које су се чуле и из Приштине, а тичу се кампање за повлачење признања Косова, Вучић је истакао да је Београд нудио Приштини договор да се направи пауза у захтевима за чланство у међународним организацијама и за признање, као и у кампањи за повлачење признања. Међутим, истиче да Приштина својевремено то није прихватила.

Истакао је да не прихвата знак једнакости између повлачења признања и приштинских такси.

Било је речи и о другим темама у вези са односима са Приштином, а председник је истакао да ће се Гренел већ у понедељак састати са експертима за железницу и путеве и да ће се наставити блиска сарадња по питањима која не иду на штету никоме.

Четири корака до авио-линије 

Говорећи о успостављању авио-линије између Београда и Приштине, Вучић је рекао да је ту потребно предузети неколико корака.

Први је успостављање контакта између Директората за цивилно ваздухопловство, други је прављење споразума, трећи лекс специјалис и четврти – споразум са Луфтханзом.

Додао је да ће се на сличан начин, само са другачијим актерима, поступати у случају железничког саобраћаја, што је истакао као веома важно за српски народ.

Вучић је рекао да ни пред Гренелом не крије да је значајно да се све то уради због Срба и подсетио да само у Грачаници живи око 20.000 Срба, тако да не треба наглашавати колико би њима то значило.

Желимо развијенију инфраструктуру и снажније трговинске односе", рекао је председник.

"Они желе што више признања, ми не желимо" 

Поручио је да не прихвата повлачење једнакости између нелегалног увођења такси на српску робу и кампање повлачења признања независности Kосова.

"Имамо државни став по питању независности Kосова, који се разликује од става Сједињених Америчких Држава и Приштине. Они желе што више признања, ми не желимо и наш посао је да радимо на томе", рекао је Вучић.

"За мене то није исто, јер су таксе уведене без икаквог разлога. Не може да буде танте за кукурику, како се то у нашем народу каже, него мора танте за танте", додао је председник. 

Председник Србије је нагласио да, уколико би се изједначиле таксе и повлачења признања, испало би да је Србија крива за таксе, а, како је рекао, нисмо ни за шта криви.

"Не заборавите да Србија није уводила таксе Приштини ни 2008. године и 2009. године, када су прогласили независност, а они су нама увели зато што се то свидело једном човеку да повећа свој рејтинг", констатовао је Вучић.

Он је оценио да је Ричард Гренел, како је рекао, био фер, јер говори исто и у Београду и у Приштини, док други изасланици, навео је, "једно говоре тамо, а друго овде".

Гренел: Ту сам због повезивања, немам велику агенду

Ричард Гренел је поручио да је лепо вратити се у Београд и пренео је поздраве америчког председника.

Истакао је да је Трамп поносан на америчку привреду и да је узбуђен због разних тема у америчкој економији, а највише је поносан када је реч о дерегулационој кампањи.

Навео је да је потребно да Влада не смета већ да пружа подршку привреди.

"Влада не ствара богатство, то ради приватни сектор. Ми смо ту да помогнемо са фокусом на економију, а политику остављамо вама", рекао је Гренел.

Истакао је да је дошао због повезивања и да нема велику агенду.

"Желим да вас подржим и помогнем да ваше привреде расту", додао је.

Истакао је да је споразум о железници постигнут у принципу и да је разговарао и са представницима у Приштини о томе. 

"Хајде да седнемо и покушамо да направимо споразум о железници", рекао је Гренел и захвалио за прве кораке у вези са авио-линијом.  

Поручио је да је свима у Приштини ставио јасно до знања да таксе морају да се укину и да је то неприхватљиво. 

"Исти захтев је и овде, он се тиче кампање за повлачење признања, то мора да се заустави", навео је Гренел.  

Додаје да је потребно деловати у правцу привреде и нових радних места, а да ће укидање такси довести до већег богатства и нормалније ситуације.  

Каже и да је узбуђен због састанка са пословном заједницом и да су привредници и у Београду и у Приштини сагласни да се таксе морају укинути.  

На новинарско питање да ли је фер да се од Београда тражи обустављање кампање за повлачење признања у замену за укидање такси, Гренел је рекао да није на њему да то одлучи и да он само покушава да се усмери на бољу будућност људи. 

"Да пренесем нешто од ове енергије коју ми имамо у САД. Да политичка питања ставимо у страну и да се усредсредимо на привреду", навео је Гренел. 

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво