Вучић о порукама из Израела: Потребна борба против једностраности и мржње

Вредности нацизма и фашизма не смеју никада да буду део вредности било којег друштва и треба се борити против сваке врсте једностраности и мржње, јединствена је порука са обележавања 75. годишњице ослобођења концентрационог логора Аушвиц, пренео је председник Александар Вучић.

Александар Вучић, који се раније данас поклонио жртвама Холокауста у Меморијалном центру Јад Вашем у Јерусалиму, каже да је имао част да представља Србију на важном догађају обележавања уласка Црвене армије у Аушвиц и дефакто победе над фашизмом, као и обележавања тешких и ужасних година Холокауста.

"Мислим да сте сви ви, као и ми у делегацијама, били поносни на углед који наша земља има у Израелу и на посебно поштовање које смо добили од председника Израела Ривлина и премијера Нетанјахуа", рекао је Вучић новинарима по завршетку посете Јерусалиму.

Напомиње да је Србија посебно поштовање добила и од израелске јавности и да су и обични људи, на пример официри за везу, новинари, безбедњаци и сви други, видели вести о застави са Давидовом звездом која је постављена на згради Председниства Србије.

Истиче да се на церемонији говорило о вредностима и шта мора да се уради и за шта да се бори у будућности.

"Да вредности нацизма и фашизма не буду никада део вредности било којег, не само нашег, већ било којег друштва у нашем окружењу. И да се боримо против сваке врсте једностраности, мржње и борбе против људи само зато што другачије мисле или ми мислимо да другачије изледају или мислимо да су другачији од нас. Мислим да је то јединство поруке коју смо данас могли да видимо, што је од огромног значаја за будућност", рекао је Вучић.

"Свако истицао неку своју улогу"

Председник додаје да је, са друге стране, видео и снажне поруке Израела и САД, како је рекао, против једне земље. 

"Нешто другачије поруке других председника и инсистирање Путина да се не заборави да је 27 милиона Совјета страдало, а Американци да је два милиона њих учествовало у борби и око 125.000 погинуло у Другом светском рату", навео је Вучић.

Вучић каже да је свако истицао неку своју улогу.

"Немачки председник Франк Валтер Штајнмајер говорио је како се стиди и како никада неће прихватити да је било ко и било шта у име Немачке исправно урадио против Јевреја или било ког другог народа током Другог светског рата", истакао је председник Србије.

"Ускоро нови разговори, односи са Црном Гором не смеју да буду лоши" 

Вучић је поновио да су он и председник Црне Горе Мило Ђукановић у разговору изнели различите аргументе по питању Закона о слободи вероисповести, али да су се сагласили да треба да наставе да разговарају, јер односи две земље никада не смеју да буду непријатељски и лоши.

Председник је новинарима рекао да ће се ускоро знати нови датум његовог разговора са Ђукановићем, те да је њему свеједно где ће се то и на који начин догодити.

Напоменуо је и да га брине попис становништва у Црној Гори 2021. године, јер би, оцењује, била катастрофа ако би се показало да Срби у тој земљи нестају.

"Имали смо један веома комплексан и тежак разговор", рекао је Вучић.

Пренео је да је Ђукановић износио другачије аргументе по питању Закона о слободи вероисповести, али да је сигуран да се ни један ни други нису радовали њиховом дубоком неслагању по тим питањима, што је, каже, чињеница коју су обојица данас морали да искажу.

"Оно што је позитивно – да смо се добро разумели и мислим да смо се договорили да наставимо да разговарамо, да добро разумемо да односи Србије и Црне Горе никада не смеју да буду непријатељски и лоши и да морамо заједнички, са свим другим актерима, у овом случају СПЦ, да дођемо до некаквих решења у будућности", рекао је Вучић.

Пренео је и да су синоћ он и Ђукановић случајно седели један преко пута другог, што је ствар протокола, али да су искористили ту прилику да разговарају о озбиљним темама, озбиљно и одговорно.

Вучић је рекао да је друга тема њиховог разговора, много лакша, била боља координација у деловању и разумевању порука ЕУ, и у односу према ЕУ.

О сусрету са Пенсом и Макроном

Вучић je изјавио да је потпредседнику САД Мајку Пенсу, током кратког разговора у Јерусалиму, захвалио на америчком ангажману и позвао га да заједно са председником Доналдом Трампом посети Србију.

Нагласио је да је разговор био кратак и да је искористио колико је могао своје време.

Вучић је рекао да је подсетио Пенса на то ко је, иако су имали званичне разговоре када је председник Србије боравио у Белој кући, јер Пенс среће бројне председнике широм света.

"Мене то није срамота, не патим, нисам од оних који кажу: 'Јао, чим ме је видео, сетио се треће реченице из нашег разговора' ", навео је Вучић.

Када је реч о сусрету са председником Француске Емануелом Макроном, Вучић је рекао да му је пренео да се нада да ће се њих двојица видети званично и после маја.

Очекује да ће и 16. фебруара, ако све буде у реду, имати званичан састанак у Бриселу у Европском савету са Шарлом Мишелом.

Додао је да је Макрону поручио да када "он заврши своје локалне изборе, када се заврши сва та гунгула око отварања преговора са Северном Македонијом и Албанијом, имаћемо ми и Црна Гора да тражимо нешто за Србију и за нашег јужног суседа".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво