Брнабић: Србија препозната као земља која гледа у будућност

Србија је на Светском економском форуму у Давосу препозната као земља која гледа у будућност, политички, економски и на сваки други начин, поручила је премијерка Ана Брнабић. Брнабићева каже да се у Давосу представља потпуно ново лице и нови потенцијал Србије.

Ана Брнабић, која борави у Давосу, поред низа састанака са званичницима и представницима компанија које су, каже, присутне или заинтересоване да чују нешто више о Србији, учестовала је и на два панела у оквиру Форума.

Премијерка је истакла да је на панелу, који је био неформални састанак лидера на тему технолошке револуције, Четврте индустријске револуције и развоја, велика пажња посвећена Србији и чињеници да је Светски економски форум одлучио да управо у Србији отвори први регионални центар на свету за Четврту индустријску револуцију.

"Сви желе да чују шта је Србија све урадила у последње три-четири године у технолошком напретку, дигитализацији, е-Управи. Посебно ми је драго, и то треба да служи на част свим грађанима, што је Србија препозната као земља која је храбро кренула у дигитализацију, што није нешто што се уобичајено везује за Србију", рекла је Брнабићева.

Ново лице Србије

Навела је да се у Давосу представља потпуно ново лице и нови потенцијал Србије и да сада сви обраћају пажњу на то.

"Србија је позвана да учествује на два панела, као земља која гледа у будућност. И то је основна порука данашњег дана, да је Србија препозната као земља која гледа у будућност, политички, економски и на сваки други начин, и на томе треба даље да радимо", рекла је Брнабићева.

Други панел, како је пренела, односио се на иновације и област заштите животне средине.

Ту је, каже, имала прилику да се упозна са значајним људима, али и да им упути позив да дођу да посете Србију и да помогну да и Србија, можда на ефикаснији начин, настави да решава проблем животне средине, њене заштите и унапређења, што, примећује, није проблем само у Србији, већ у целом свету. 

Дигитализацијом до здравије животне средине 

Брнабићева је истакла да је као добар пример тога како владе могу директно да утичу на заштиту животне средине навела увођење електронске управе и податак да је Србија, која је кренула у увођење е-Управе 2016. године, од почетка 2017. до данас, како је навела, спасила 10.340 стабала од сече, зато што је штампала мање папира.

"Уштедели смо око 517 тона папира, захваљујући увођењу електронске управе", подвукла је премијерка.

То је, каже, био податак који, како је истакла, фасцинира све, и нешто чиме је Србија показала да брине о животној средини.

"И да је увођење е-Управе било фокусирано како на пружање боље услуге грађанима, тако и у значајној мери на заштиту и унапређење животне средине", рекла је Брнабићева.

Расте робна размена са Холандијом

Премијерка Србије Ана Брнабић састала се у Давосу с премијером Холандије Марком Рутеом, с којим је разговарала о економској сарадњи две земље, европском путу Србије, али и о иницијативи "мини Шенген".

Ана Брнабић је новинарима након разговора казала да је на састанку закључено да је економска размена две земље све боља и додала да је крајем прошле године суфицит био на страни Србије и у робама и у услугама.

"И после састанка које сам овде имала с неким холандским компанијама, ја очекујем да ће наша економска сарадња наставити да јача", рекла је премијерка.

Према њеним речима, тема разговора с Рутеом била је и европски пут Србије, али и осталих земаља у региону, додајући да је на састанку истакла да Влада Србије пружа пуну подршку регионалним партнерима, посебно Северној Македонији и Албанији, за почетак преговора о приступању ЕУ.

"Мислим да је то добро за цео регион и то је оно што је била јасна порука са нашег састанка. Разумем све проблеме које Холандија има у том смислу и њихове задршке, али је важно за регион да сви напредују", истакла је Ана Брнабић.

Додала је да је премијер Холандије био заинтересован и за иницијативу "мини Шенген" и да ју је оценио као "добру и занимљиву".

"Занимале су га перспективе да се и други регионални партнери прикључе, што би и ми, наравно, волели, зато што мислимо да је боље повезани, стабилнији и ближи регион једини одговор на економске изазове које имамо", подвукла је српска премијерка.

Наводи да је још једном упутила позив Рутеу да посети Србију, што је, навела је, он потврдио и истакао да се тражи најбољи датум да до тога дође до краја ове године.

Робна размена између Србије и Холандије за период од јануара до новембра прошле године износила је нешто више од 686 милиона евра, извоз је износио око 344 милиона евра, а увоз око 342 милиона евра.

Највећи допринос повећању српског извоза у 2019. представља извоз путничких бродова, трајекта, пловних конструкција и воћа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво