Вучић у Јерусалиму поводом међународног обележавања сећања на Холокауст

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Јерусалим, где на позив председника Израела Рувена Ривлина учествује на Петом светском форуму "Сећање на Холокауст, борба против антисемитизма". Српски народ је делио судбину са јеврејским народом током Другог светског рата и све време водио жестоку борбу против фашиста и њихових помагача, поручио је Вучић.

Александар Вучић је на свом званичном инстаграм налогу "Будућностсрбије" објавио фотографију са аеродрома, на којој је са амбасадорком Израела у Србији Алоном Фишер Кам и амбасадором Србије у Израелу Милутином Станојевићем.

"Данас смо у Јерусалиму где обележавамо 75 година од ослобођења логора Аушвиц - Биркенау. Србија је, иако заузета борбом за ослобођење од окупатора, 27. децембра 1917. године прва у свету, јавно подржала формирање државе јеврејског народа. Српски народ је делио судбину са јеврејским народом током Другог светског рата и све време водио жестоку борбу против фашиста и њихових помагача", написао је Вучић.

Он је подсетио да је Србија прва земља у Европи која је усвојила закон о враћању имовине жртава Холокауста који немају наследнике и једина земља која је на зграду Председништва окачила заставу са Давидовом звездом како би обележила 75 година Холокауста.

У истом посту, председник је поручио пратиоцима да прати @eva.stories на Инстаграму, налог на коме може да се прочита прича о девојчици Еви, убијеној у логору Аушвиц три месеца пре него што је ослобођен. 

Више од четрдесет лидера, међу којима и председник Србије, присуствоваће у четвртак церемонији у меморијалном центру "Јад Вашем", поводом обележавања Међународног дана сећања на Холокауст и 75 година од како је Црвена армија ослободила Аушвиц, логор смрти у којем су нацисти убили око 1,3 милиона људи, међу којима је било више од милион Јевреја.

Председник Србије ће сутра имати и званични састанак са председником Израела Рувеном Ривлином, а планиран је и састанак са председником Молдавије Игором Додоном.

"Посебна је част што ћу, уз четворицу или петорицу шефова држава и монарха, бити један од оних које ће председник Израела Рувен Ривлин примити у званичну аудијенцију после великог догађаја у четвртак", рекао је Вучић за РТС, пре пута у Израел.

Он је рекао да ће у Израелу бити "цео свет", око четрдесет лидера из Европе и света, међу њима и из региона Жељко Комшић, Колинда Грабар Китаровић, Мило Ђукановић.

Поводом истицања заставе са Давидовом звездом на згради Председништва Србије уочи обележавања Међународног дана сећања на Холокауст, израелски медији пишу да је то дирљив гест председника Србије. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи