Подршка популационој политици – ускоро додела новца локалним самоуправама

Влада Србије усвојила је на данашњој седници уредбе које се односе на мере популационе политике, подршку предузетништву и регионалном развоју.

Чланови Владе Србије усвојили су Уредбу о утврђивању програма подршке спровођењу мера популационе политике у Републици Србији за 2020. годину, наводи се у саопштењу.

На основу ове уредбе, Министарство без портфеља задужено за демографију и популациону политику расписаће jавни позив за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама за суфинансирање мера популационе политике за 2020. годину.

Бесповратна средства намењена су за суфинансирање оних мера које се односе на ублажавање економске цене подизања детета, усклађивање рада и родитељства, снижавање психолошке цене родитељства, промоцију здравља и репродуктивног здравља, борбу против неплодности, као и популациону едукацију.

За ову намену из буџета је обезбеђено 650 милиона динара. Рок за пријаву је 15 дана од дана објављиваља позива у Службеном гласнику.

На данашњој седници усвојена је Уредба о утврђивању Програма подстицања предузетништва кроз развојне пројекте у 2020. години.

Овим програмом се утврђују циљеви, намена средстава, финансијски оквир, правила за доделу бесповратних средстава и начин реализације програма.

Средства издвојена за овај програм, у износу од 850 милиона динара, биће стављена на располагање предузетницима, микро, малим, средњим и великим привредним субјектима и задругама, чиме ће се постићи већа конкурентност српске привреде.

Подршка почетницима у пословању 

Влада је усвојила и Уредбу о утврђивању Програма подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању у 2020. години.

Бесповратна средства у износу од 150 милиона динара, намењена су за финансијску подршку новооснованим предузетницима, микро и малим привредним друштвима, регистрованим у Агенцији за привредне регистре најраније две године у односу на годину подношења захтева.

Чланови владе усвојили су Уредбу о утврђивању Програма подстицања регионалног и локалног развоја у 2020. години, за који је издвојено 40 милиона динара.

Наведена средства предвиђена су за меру суфинансирања годишње чланарине јединица локалне самоуправе за рад и пословање акредитованих регионалних развојних агенција.

Усвојеном Уредбом о утврђивању Програма подршке малим и средњим предузећима за набавку опреме за 2020. годину, влада је обезбедила бесповратна средства у износу од 2.000.000.000 динара, како би се подстакле инвестиције привредних субјеката, проширила производња и ојачала конкурентност, а са основним циљем - отварање нових радних места.

Наставак политике регионалног развоја 

Како би се обезбедио наставак спровођења политике регионалног развоја, влада је на данашњој седници усвојила Уредбу о утврђивању Програма подршке акредитованим регионалним развојним агенцијама у 2020. години и за те намене издвојила 20 милиона динара.

Такође, опредељено је 35 милиона динара за спровођење Програма стандардизованог сета услуга за микро, мала и средња предузећа у 2020. години, који се реализује преко акредитованих регионалних развојних агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво