Приштина, САД и ЕУ "убрзавају" формирање владе

Комесар ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ посетиће следеће недеље Приштину, преносе медији, тврдећи да ће до посете доћи због озбиљне укључености Америке у односе Приштине и Београда и истека рока странкама победницама избора на Косову да фомирају следећу владу. Формирање владе је повод и за долазак изасланика америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела, који се на Косову очекује у четвртак. Мандатар Аљбин Курти има 14 дана да формира владу.

Мандатар и председник покрета Самоопредељење Аљбин Курти још није ступио у контакт са Исом Мустафом, председником друге странке по броју посланика - Демократским савезом.

Мустафа и његови сарадници кажу да чекају Куртија и одговор на њихову понуду да добију функцију председника парламента до избора њиховог кандидата за председника Косова. Премијер би био Аљбин Курти, а влада би имала 12 министарстава.

За очекивати је још неки сусрет Куртија и Мустафе, али  пре тога почео је притисак водећих земаља запада. Амбасадори Америке и Велике Британије посетили су Демократски савез.

"Суочавамо се са огромним притисцима да постигнемо коалицију са Самоопредељењем. До краја недеље мора да  се постигне  договор о коалицији или мора да се  закључи да нема услова за то", каже Иса Мустафа, председник ДСК.

Аналитичари у Приштини кажу да дипломате имају и друге опције ако не буде договора Исе Мустафе и Аљбина Куртија.

"Сви ти међународни фактори не говоре ко да формира владу него да се она што брже формира због наставка дијалога са Србијом. У том смислу мислим да мандатар господин Курти није заинтересован да преузме одговорност премијера", каже аналитичар Фатмир Шехоли

Пред будућом косовском владом су вруће теме, дијалог са Београдом, међународни суд за злочине припадника бивше ОВК.

У Приштини кажу да су шансе за договор Самоопредељења и Демократског савеза мале, па по истеку рока од 15 дана који Курти има, виде другу комбинацију за формирање владе.

"ДСК, Алијанса за будућност, Социјалдемократска иницијатива Фатмира Љимаја, листа Српска са својих 11 посланика и девет посланика мањинских заједница. Они чине 67 посланика и то је довољно за формирање владе", каже Шехоли.

У комбинацији је и мањинска влада којом би руководио покрет Самоопредељење, међутим процене су да би она била кратког даха, па би нови избори били на крају једина варијанта.
Аљбин Курти и Иса Мустафа имају шансу за договор до 4. фебруара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво