Смањење цензуса и званично у процедури

Посланичка група Српске напредне странке упутила је у скупштинску процедуру измене Закона о избору народних посланика и измене и допуне Закона о локалним изборима, којима се између осталог, предвиђа смањење изборног цензуса са пет на три одсто, сазнаје "Танјуг".

Посланичка група СНС-а навела је у предлогу упућеном председници Скупштине Маји Гојковић, размотре по редовном поступку.

Како се очекује предлози измена закона ће доћи на дневни ред седнице Народне скупштине у фебруару.

У предлогу измена Закона о избору народних посланика се предлаже да у расподели мандата учествују само изборне листе које су добиле најмање три одсто гласова уместо досадашњих пет одсто, од укупног броја бирача који су гласали.

Политичке странке националних мањина и коалиције политичких странака националних мањина учествују у расподели мандата и кад су добиле мање од три одсто гласова од укупног броја бирача који су гласали.

У образложењу се, између осталог, наводи да предложене измене Закона о избору народних посланика имају првенствено за циљ смањење изборног прага (цензуса) чији прелазак омогућава учешће у расподели посланичких мандата, што ће обезбедити да се изборна воља грађана адекватније преслика на сазив Народне скупштине и што ће омогућити да и изборна воља грађана која није преовлађујућа буде политички артикулисана и на одговарајући начин заступљена у скупштини.

Тиме се, пише у образложењу, повећава степен демократичности самог изборног ироцеса, али и рада Народне скупштине.

У предлогу измена и допуна Закона о локалним изборима наводи се да се избори за одборнике морају расписати најкасније 45 дана пре краја мандата одборника којима истиче мандат, уместо досадашњих 30 дана.

Такође, предложено је да и на локалном нивоу у расподели учествују листе које су добиле најмање три одсто гласова, а политичке странке и коалиције националних мањина учествују у расподели мандата и кад су добиле мање од три одсто.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара