Први састанак Радне групе за заштиту ваздуха – шта је договорено

Премијерка Ана Брнабић председавала је првом састанку Радне групе за заштиту ваздуха у Републици Србији, на којем су договорени хитни кораци који ће у најкраћем року бити предузети како би се утицало на смањење загађење ваздуха у земљи.

Ана Брнабић је указала да Влада Србије већ ради на примени нових мера.

У саопштењу прес-службе Владе се наводи да је према информацијама Агенције за заштиту животне средине, концентрација честица близу просечним вредностима за ово доба године и нема разлога за забринутост тренутним стањем.

Међу приоритетима је апострофирано усвајање Националног плана за смањење емисија (НЕРП) на седници владе који ће бити верификоване досадашње активности и дефинисани нови циљеви.

Договорено је одобравање субвенција за куповину електричних и хибридних возила и у том контексту постављање брзих електропуњача на кључним местима путних коридора.

Истиче се да такви пуњачи већ постоје на наплатним станицама у Суботици, Шиду, Димитровграду, Прешеву и Бубањ потоку, а у наредних два месеца, најкасније, требало би да буду постављена још три – на наплатној станици у Врчину и два у Нишу, на наплатној станици Наис.

Са лож-уља на биомасу

Међу приоритетима је и пошумљавање Србије, а ресорни министар Горан Триван указао је да се на томе већ ради и да је све спремно за наступајући период садње дрвећа и то за територију целе земље.

На састанку је разговарано и о проналаску начина на који би што већи број градских топлана прешао са фосилних енергената, као што су мазут, угаљ и лож-уље на коришћење биомасе. 

У саопштењу се указује да је Пројекат "Подстицање коришћења обновљивих извора енергије – развој тржишта биомасе", који тако нешто предвиђа, већ потписан у неколико градова у Србији.

Посебан акценат стављен је на ситуацију у Београду и развој концепта "Смарт ситија".

Састанку у згради Владе Србије присуствовали су и ресорни министри Златибор Лончар и Александар Антић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, директор полиције Владимир Ребић, као и представници релевантних републичких и градских институција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво