Вукосављевић: Без избегавања конкурса за директоре установа

Министар културе и информисање Владан Вукосављевић изјавио је да се изменама и допунама Закона о култури уводе нова ограничења која ће, каже, довести до престанка злоупотребе института вршилаца дужности и избегавање јавних конкурса за избор директора.

Владан Вукосављевић је у Скупштини Србије рекао да се изменама Закона о култури прецизирају услови за избор директора установа културе чиме ће се, каже, превазићи проблеми који су се показали у пракси.

Истовремено се законски уређује специфичност положаја уметника који се баве уметничком игром, рекао је Вукосављевић и објаснио да се први пут стварају услови за системско регулисање специфичности те професије.

Према његовим речима, изменама и допунама Закона о култури се прецизно утврђују делатности које представљају предмет регулисања закона и сходно томе се наглашава које од њих имају карактер уметничких делатности.

Такође, додаје да ће се сада успоставља правни основ за даље системско уређење културних манифестација, односно прецизно се утврђују критеријуми на основу којих ће се процењивати значај ових догађаја на централном, али и на локалном нивоу.

"Када је реч о дигитализацији културног наслеђа указала се потреба да се ова област додатно системски уреди тако што се утврђује и обавеза коришћења јединствених софтверских решења у поступку дигиталне рестаурације, заштите документације, фондова, збирки, покретних и непокретних културних добара", рекао је министар.

Вукосављевић је рекао да се изменама закона усклађују одредбе са другим законима из области финансија, а уводи се и инспекцијски надзор, јер је, каже, то најважнија мера за обезбеђивање пуне примене овог закона у целој држави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи