Шта Хрватска очекује од Србије током председавања ЕУ

Хрватска, као тренутно председавајућа ЕУ, од Србије очекује испуњавање свих мерила и критеријума у процесу приступања, те конструктивни ангажман у регионалној сарадњи и јачању односа са суседима. Такође, очекује и напредак у решавању отворених питања и наслеђа рата, навели су у Министарству вањских и европских послова.

Министарство вањских и европских послова Хрватске истиче да је, када је реч о европском путу Србије, јачање добросуседских односа један од кључних политичких критеријума из процеса стабилизације и придруживања, као и приступног процеса.

То се наводи у писаном одговору Министарства на питање Танјуга да ли ће Хрватска за време председавања ЕУ иницирати интензивнији дијалог са Србијом о отвореним питањима између две земље, које Хрватска види и као део критеријума за напредовање Србије на путу ка ЕУ, а у Београду се углавном виде као билатерална.

"У складу са преговарачким оквиром, од Србије се очекује конструктивни ангажман у инклузивној регионалној сарадњи и јачању односа са суседима, као и напредак у решавању отворених питања и наслеђа рата", каже хрватско Министарство.

Подсећа да је и Европска комисија, у својој стратегији из фебруара 2018, јасно истакла да су регионална сарадња и добросуседски односи кључни за напредак земаља на њиховом европском путу, да су потребни даљи напори за постизање помирења, превладавања наслеђа прошлости, као и решавање отворених питања.

Хрватска "као и увек" спремна да решава отворена питања

Министарство наводи да се Хрватска залаже за решавање отворених питања и да је "као и увек до сада спремна да ради на њиховом решавању".

Додају да постоје механизми, попут међудржавних комисија за поједина питања, које континуирано раде, али да, према њиховој оцени, у већини отворених питања још увек нема значајнијих помака.

"Сматрамо да је важно да се настави рад, јер би постизање суштинског напретка, нарочито у питањима која су посебно осетљива, било у интересу обе државе и наших грађана", наводи хрватско министарство.

"Снажно заговарамо проширење"

Наглашавају да у приступном процесу Србије, укупна динамика зависи од напретка у кључним поглављима владавине права и темељних права, поглавља 23 и 24, те да Србија пре свега, мора уложити напоре како би остварила напредак у пуном испуњавању мерила и критеријума заданих у тим поглављима.

"Хрватска снажно заговара проширење које се темељи на испуњавању критеријума, јер једино тако процес може бити веродостојан. Хрватска очекује од Србије испуњавање свих мерила и критеријума, укључујући мерила из поглавља 23 и 24. А критеријуми су већ добро познати и јасно наведени у документима Европске комисије као и Савета ЕУ", закључује се у одговору Министарства вањских и европских послова.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво