Србија доказала сарадњу са Хагом

Подношењем кандидатуре за чланство у ЕУ Србија је доказала да ради на испуњавању основног политичког услова, а то је пуна сарадња са Трибуналом у Хагу, оценила професорка факултета политичких наука Тања Мишчевић.

Србија у уторак подноси захтев за кандидатуру за чланство у Европској унији. Професорка Факултета политичких наука бивша директорка Канцеларије за придруживање Европској унији Тања Мишчевић, оценила је да је Србија "урадила пуно у процесу европских интеграција".

Према њеним речима, "Србија је доказала да ради на испуњавању основног политичког услова, а то је пуна сарадња са Трибуналом у Хагу".

"Све радње након подношења апикације можемо поделити у техничке и политичке елементе. Технички елемент је упитник, који Европска комисија треба да припреми и пошаље, а Србија на то одговори", објаснила је Мишчевићева у интервјуу РТС-у.

На основу тога Евопска комисија прави извештај и предлаже добијање статуса кандидата и датум отварања преговора, након чега Европски савет одлучује о том предлогу.

"Постоји и политички део те приче, а то значи да се у читавом поличком процесу оцењује испуњавање свих политичких услова. Наставак сарадње са Хагом, такође ће бити од велике важности у наставку процеса", истакла је Мишчевићева.

Хрватска најмање чекала на одговор

Бивша директорка Канцеларије за придруживање Европској унији подсетила је да је  Хрватска  од свих земаља најмање чекала на упитник Европске комисије. "Технички посао није тешко обавити ако се добро организује администрација. Одговоре на упитник неке земље успевале су да заврше за три или четири месеца".

Мишчевићева је истакла да је и Црна Гора, за коју важи "да има слабију администрацију", успела, да за мање од шест месеци, одговори на готово 4.000 питања.

"Ипак, треба наговестити да су политички услови ти који су определили државе, да читав процес траје дуже", оценила је Мишчевићева.

Према њеним речима, Хрватска је такође имала проблем сарадње са Трибуналом у Хагу у случају Готовина, Македонија око свог имена, што је условило да чекање на статус кандидата и добијање датума преговора траје дуже.

"Обавезе Србије док чека статус кандидата су да настави и убрза процес европских интеграција, а то заправо значи одговорити на све захтеве усклађивања права са стандардима Европске уније", изјавила је Мишчевићева и додала "да ти закони не треба да буду усвојени и да прођу само кроз скупштину, већ њихово спровођење мора бити урађено на прави начин".

Према речима Мишчевићеве, грађани могу очекивати конкретну корист од подношења кандидатуре.

"Обзиром да се држава приближава чланству у ЕУ и да је кренула врло одлучно ка томе, то просто шаље врло јасан сигнал за стране инвестиције што опет значи отварање нових радних места, побољшање услова живота у локалним заједницама и многе друге користи", истакла је Мишчевићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво