Деценија припрема за кандидатуру

После десет година дуге припреме Србија је донела одлуку да поднесе захтев за чланство у ЕУ што је резултат снажне привржености темељним идејама, достигнућима и вредностима Европске уније, наводи се у Меморандуму Владе.

Одлука Србије да поднесе захтев за пријем у чланство Европске уније представља резултат снажне привржености темељним идејама, достигнућима и вредностима ЕУ, а чланство у Унији стратешки је циљ Србије, наводи се у Меморандуму Владе који је данас објављен у Београду.

"Сматрамо да је, након готово деценију дуге припреме, ниво односа достигао тачку у којој је могуће почети нову фазу која за циљ има укључивање и пуну интеграцију Србије у ЕУ. Стога, доносимо одлуку да поднесемо захтев за пријем Србије у чланство ЕУ", наведено је у Меморандуму.

"Ову одлуку доносимо привржени испуњавању јасних и унапред дефинисаних критеријума, и свесни да пут ка чланству неће бити ни лак ни брз, али да представља суштински начин да се унапреде интереси грађана Србије", додала је Влада Србије.

У Меморандуму се објашњава да Србија одлуку о подношењу кандидатуре темељи на неколико основних постулата - искреним намерама да у потпуности учествује тежњи европских народа да изграде Европу правде, слободе, солидарности и безбедности, као и изградњи друштва у коме најзначајније вредности представљају плурализам, толеранција, солидарност и спречавање дискриминације, али и јединства у различитости.

Србија жели да допринесе Унији

"Србија жели да, испуњавањем услова који су неопходни за чланство у ЕУ, допринесе изградњи функционалног, одрживог и ефикасног система Уније. У том смислу, процес приступања даје снажан подстрек окончању политичких и економских реформи у Србији", навела је Влада.

Влада подсећа да је на свом европском путу Србија, паралелно са процесом изградње демократског друштва, спровођењем политичких, правних и институционалних реформи, спровела и значајан број економских реформи које су вишеструко допринеле расту животног стандарда становништва.

У меморандуму се указује и на важност добрих односа у региону и истиче да је "Србија била и остаје у потпуности посвећена унапређивању сарадње у региону Западног Балкана".

"Изазови нису у потпуности иза нас. Без обзира на њихово постојање, одговорно постављање Србије у решавању досадашњих проблема учинило је земљу поузданим и предвидивим партнером", наводи се у Меморандуму и додаје да Србија неће одустати од остваривања важних националних циљева, али ће њено залагање увек бити демократско и институционално.

"Полазећи од те претпоставке, улазак Србије у чланство ЕУ допринео би стабилности региона и заокруживању зоне мира и безбедности у Европи", навела је Влада Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара