Енгел "исправља" генерала Фога

Председавајући Одбора за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса Елиот Енгел упутио је отворено писмо команданту америчких морнаричких снага за Европу Џејмсу Фогоу, у којем наводи да ставови које је овај званичник НАТО-а изнео у недавном интервјуу не одражавају у потпуности политику САД према Србији.

Писмо се односи на интервју који је генерал Фого дао порталу "European Western Balkans", 16. децембра прошле године током његове посете главном граду Србије и сусрета које је имао са званичницима Војске Србије.

"У вашем интервјуу дали сте неколико коментара о сарадњи НАТО-а са Србијом који не дају праву слику о политици САД и чини се да су у супротности са извештајем Конгреса који је издало Министарство одбране САД", наводи Енгел.

Он нарочито истиче то што је генерал Фого изнео оцену да се односи НАТО-а и Србије побољшавају.

"Моју забринутост подстакло је ваше изостављање забринутости САД због експанзије српско-руских безбедносних веза од 2012. У извештају Конгреса који је датиран од 31. маја 2019, Министарство одбране САД у детаљима је описало повећану сарадњу Србије и Русије", наводи се још у Енгеловом писму.

Иако су односи Србије и Русије знатно мањег обима од сарадње НАТО-а и Србије, Енгел оцењује:

"После избора у Србији, СНС је предузела кораке којима су војне везе са Русијом резултирале потписивањем споразума о формалној одбрамбеној сарадњи у новембру 2013. Прва заједничка војна вежба Русије и Србије, десила се касније те исте године у Србији а укључивала је више од 400 руских и српских припадника ваздушних снага 2014. године. Војска Србије приредила је војну параду за руског председника Владимира Путина померивши прославу годишњег Дана војних снага Србије како би се прилагодила Путиновој посети", наводи Енгел.

Он прецизира да се темпо обуке и војних вежби додатно интензивирао и да је Србија примила донацију од шест коришћених руских авиона "миг-29" у октобру 2017, као и да су још четири авиона дошла у фебруару 2019.

Набраја даље да је Србија наручила четири "Ми-35" офанзивна хеликоптера и планира да наручи Панцир С1 (НАТО СА-22) земља-ваздух ракетни систем.

У контексту односа Србије и Русије, у писму се подвлачи да америчке дипломате одавно изражавају своје незадовољство због спремности Београда да "прекорачи границе између Истока и Запада".

О усклађивању спољне политике 

"Србија није ускладила своју спољну политику са Европском унијом, упркос захтевима у процесу приступања и наставља да одбија различите заједничке приоритете САД и ЕУ. Уз то, Србија одлучно одбија да настави чланство у НАТО-у према наведеном извештају Министарства одбране САД. Бивши заменик помоћника америчког државног секретара за Европу сажето је артикулисао узнемиреност САД због Србије рекавши: Земље морају одабрати којим ће путем кренути, без обзира колико то било тешко, морају донети стратешке изборе, ти избори морају бити део службене политике. Не можете истовремено седети на две столице".

После свега, Енгел закључује: "Делим ваше наде да Србија једног дана може постати чланица НАТО-а, али тај дан није близу".

"А пут Србије ка Европској унији такође остаје затворен, осим ако Србија не призна Косово и дође до помирења ове две земље. Из тог разлога апелујем да у будућим коментарима везаним за Србију опрезније балансирате своје изјаве како би забринутост САД због курса Београда и његових алармантних односа са Москвом била адекватно изражена", написао је Енгел.

Енгел, који је у јулу 2019. године последњи пут боравио у Београду и Приштини, позива генерала Фогоа да га обавести уколико жели да у будућности разговарају о питању Србије.

У интервјуу за портал EWB, генерал Фого, који је био крајем године у Београду, похвално се изразио о односима Србије и НАТО-а.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара