У новом закону о војсци и оно што подсећа на славне победничке године

Нови закон о Војсци Србије обезбеђује да војска буде ефикасније организована у складу са околностима и окружењем. Изменама је предвиђено и враћање старих имена појединим бригадама, рекао је за РТС министар одбране Александар Вулин.

Нове околности подразумевају другачију организацију војске у односу на некадашњу.

"Прва бригада, која покрива равничарски део, првенствено Војводину, и четврта, која се налази у брдима, има исти распоред јединица, војника, исту технику, што просто није добро", објаснио је, гостујући у Јутарњем програму, министар одбране Александар Вулин.

Подигнута је старосна граница за пријем у војску: на 40 година подигнута је старосна граница за пријем професионалних војника, а на 45 година за официре ако су прошли војну обуку, објаснио је Вулин.

Уз то, враћају се и називи појединим бригадама, попут славне 63. падобранске или 72. специјалне бригаде.  

"Србија ни у прошлости није изазивала ратове. И током прошле године имали смо упаде на север Косова, пратимо стање и реагујемо у складу са ситуацијом и спроводимо свако наређење врховног команданта. Војска треба да буде спремна, а на политичарима је да учине све да не дође до сукоба", истакао је Вулин.

Говорећи о најавама да би цензус на предстојећим изборима могао да буде смањен са пет на три одсто, Вулин каже да би то омогућило већини странака да уђу у парламент.

"Али политика није само калкулација. Верујем у укрупњавање и заједничку иницијативу. Разговарао сам са председником Вучићем и надам се да ћемо наставити нашу заједничку сарадњу", рекао је за РТС Александар Вулин.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво