Разговори о сарадњи Србије и РС – "очување мира насушна потреба српског народа"

Насушна потреба српског народа је очување мира и политичке стабилности, поручио је председник Србије Александар Вучић и истакао да су се он и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик договорили да се уради све што је у њиховој моћи да се у потпуности очувају политичка стабилност и мир.

Дејтонски мировни споразум је од историјског значаја за то, јер је то било једино могуће решење у коме су сви губили и сви помало добијали, и једино такав споразум могао је да очува мир на територији Босне и Херцеговине, оценио је Вучић уз констатацију да нико не може да мења вољу три народа.

Вучић је пренео да је у разговору са Додиком истакао да ће Србија прихватити сваку одлуку о Дејтонском споразуму о којој се сагласе сва три народа у БиХ.

Он је поручио да је за Србију нарочито важан став нашег народа у Републици Српској и да ће Србија следити став српског народа у РС и БиХ.

"Ниједан од три народа у БиХ не може да намеће одлуку о промени Дејтонског споразума, нити било ко са стране може да утиче на Дејтонски споразум без сагласности сва три народа који живе у БиХ", закључио је Вучић.

Председник Србије је навео да је са Додиком разговарао и о завршетку изградње моста Братунац – Љубовија и констатовао да ће тај мост много значити за источни део БиХ и РС и за западни, сиромашнији, део Србије.

"Србија и БиХ имају добре услове за даље унапређење трговинске размене и још много тога можемо заједнички да урадимо, а инфраструктурни пројекти су од суштинског значаја и ту дубинску сарадњу нико више не може да спречи и заустави", рекао је Вучић.

Председник Србије је пренео да се разговарало и о положају Срба у региону и да су он и Додик подржали залагање Српске православне цркве за очување српских светиња у Црној Гори.

Очување Дејтона можда и више у интересу Хрвата 

Вучић је, на питање да ли Србија и РС имају план уколико се интензивирају разговори о ревизији Дејтона, као и да ли Хрватска има моћ да покрене то питање ревизије Дејтона и да ли је то у њеном интересу, рекао да не жели да тумачи њихове интересе, али да жели да примети, као неко ко прилично добро познаје ситуацију у региону, да то не би био интерес Хрватске.

"Што се тиче хрватског народа, приоритетни интерес је поштовање Дејтонског споразума, као и Србима, а можда и више. Не видим какав би нашла интерес који би водио ка укидању права народа и ентитета, али не искључујем могућност да то тумаче другачије", објаснио је он.

Вучић је указао да би било боље да нико и не покушава да у то улази или нешто намеће.

Даље је указао да ће једно питање износити на сваком месту и на сваком сусрету, због чега ће, како је констатовао, у наредном периоду вероватно имати мање сусрета јер не могу да му на то пруже ваљане одговоре.

"Какво права на језик и представљање има 28,75 одсто Срба у Црној Гори у односу на 25,3 одсто Албанаца на територији Северне Македоније ? Може ли било ко да пружи одговор на то питање", упитао је он.

Вучић је констатовао да је до јуче било забрањено да се говори о броју Срба у Црној Гори, и поручио да њему неће нико моћи да то забрани, док неки други ни данас не смеју да говоре о томе.

Посета Дрвару и Мркоњић Граду 

Вучић је најавио да ће 29. јануара посетити општину Дрвар у Федерацији БиХ, као и Мркоњић Град у Републици Српској.

Вучић је истакао да ће Дрвар посетити поводом отварања погона текстилне индустрије, компаније "Јумко", додајући да ће у тој општини и Комерцијална банка отворити своју пословницу.

"Обећано смо испунили и ти људи ће имати нешто лакши живот", рекао је Вучић.

Навео је да је захвалан због отварања фабрике у Дрвару, јер у Федерацији БиХ, каже, живи српски народ, који је веома сиромашан.

"Заједничка је обавеза и Додикова, и моја, Жељке Цвијановић, Радована Вишковића, Зорана Тегелтије, Ане Брнабић, да урадимо све и да нашим људима помогнемо", рекао је Вучић. 

Додик: Промена Дејтона смртна пресуда за БиХ 

Милорад Додик је реако да би свака промена Дејтонског споразума значила, како је рекао, смртну пресуду за БиХ.

Додик је рекао да је тај мировни споразум већ промењен у неким деловима и то је, казао је, учинила међународна заједница, Веће за имплементацију мира заједно са високим представником Валентином Инцком и његовим претходницима.

Истакао је да су те промене чињене ароганцијом и силом међународне заједнице и восиких представника.

"Република Српска неће остати у БиХ изван оквира Дејтонског споразума и Устава. Они који мисле да могу да спроведу своје политичке концепције, варају се", поручио је Додик и истакао да би било какви разговор за промену Дејтона значио "смртну пресуду" за БиХ.

Јер, како је казао, Република Српска нема разлога да остаје у оквиру БиХ, ако Дејтонски споразум буде промењен, јер, како је казао, Бањалука и данас поштује, како је рекао остатке Дејтонског споразума.

Додик је казао и да знање о кршењу и начину на који се крши Дејтонски споразум немају ни они који би морали то да знају.

"Мислим да треба да буде јасно свакоме да РС има довољно капацитета да не дозволи промену Дејтонског споазума. Промене нису могуће, јер тај споразум предвиђа да БиХ има три конститутивна народа и два ентитета, који о свему томе морају да се договоре", рекао је Додик.

Само поштовање изворног Дејтонског споразума могао би на неки начин да обезбеди спас опстанку БиХ.

Он је новинарима рекао да Србија и Република Српска имају план у случају да буде покренуто питање ревизије Дејтонског мировног споразума.

Додик је потврдио добру сарадњу која у континуитету траје са Србијом и најавио да ће, упркос неким проблемима, везано за дефинисање границе са Србијом то питање ускоро бити решено.

Истакао је и да је са српским председником има много тема за разговор, пре свега о пројектима од којих су неки тек започети, а неки завршени, као што је, на пример, дечји вртић у Брчком, који носи назив "Београд".

Рекао је и да је са Вучићем разговарао и о догађаји са СПЦ у Црној Гори и истакао да Република Српска у потпуности подржава СПЦ која је, казао је, нападнута са свих страна, што је случај и Македонији, где је имовина већ одузета. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво