Антонијевић: Нови састанак са представницима ЕП, међу темама и цензус

Извршни директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић наводи да у наредним недељама очекује нове разговоре представника Европског парламента, комесара за проширење и свих политичких актера у Србији. Тема разговора требало би да буде снижавање изборног цензуса.

Милан Антонијевић је за Танјуг објаснио да би, према још непотврђеним информацијама, у посету Београду у наредним седмицама, и иначе, требало да дођу представници ЕП и комесар Оливер Вархељи, а он очекује да ће том приликом бити одржана једна рунда разговора о измени цензуса.

"То је можда и добра прилика да се сви заједно, за једним столом, договарају о питањима која су значајна за све грађане и њихова демократска права, да се разговара и о цензусу и бројним другим темама, да се вратимо на тему медија и стања у медијима", рекао је Антонијевић, додајући да ту посету сматра правовременом.

Добро је, каже, да се види посвећеност представника Европског парламента напретку Србије.

На питање да ли би поново прихватио улогу медијатора, Антонијевић каже да ће учествовати, као и раније на округлим столовима, који су се одржавали у Народној скупштини где су, подсећа, били присутни и представници цивилног друштва.

"Када смо завршили циклус разговора на Факултету политичких наука, тада се укључио ЕП и наша улога је ту само као експерата, који могу да дају јасну слику о томе шта је унапређено, шта је од онога што је стављено на папир и што је Влада Србије обећала испуњено и шта је од закона донето, какве су последице закона и да ли ћемо заиста видети промене и у слици коју видимо у медијима и у притисцима на бираче... све оно што је био и предмет разговора на ФПН-у", објаснио је Антонијевић.

Упитан да прокоментарише изјаву европске посланице Тање Фајон да су радикалне промене уочи избора "опасна тактика", мислећи на измену цензуса, Антонијевић каже да јесте реч о тактици, али да треба правити разлику између политичких одлука.

"Одлука о три процента смањења самог цензуса је политичка одлука, која се може донети, али, са друге стране, имате и све оне правне обавезујуће документе и праксе, а то је да се закон у изборној години не мења. Мислим да су то два таса која стоје и њих треба мерити", навео је Антонијевић.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 15. јан 2020, 11:52) - anonymous [нерегистровани]

Па како баш..

...уочи избора? Чему журба, може и после избора или се неко плаши?

(уторак, 14. јан 2020, 19:22) - anonymous [нерегистровани]

cenzus od 3%

@Cenzus

U Belgiji je cenzus 3%. U Bosni i Hercegovini takodje, kao i u jos nekim zemljama. Nemojte izmisljati i pricati da ne postoji cenzus od 3%.

(уторак, 14. јан 2020, 18:13) - gileanonymous [нерегистровани]

ALO

A zaboravljate da je u izbornoj godini toliko toga izmenjeno pod vašim pritiskom i Tanje Fajon!Nekorektno od Vas.

(уторак, 14. јан 2020, 17:59) - Markovljev [нерегистровани]

Cenzus

U kojoj to EU zemlji je cenzus manji od 5 posto? Nema. Još nešto. Ako se koalicija pravi pre izbora onda je cenzus minimalno 7 posto negde i zbir minimalnih cenzusa puta broj partija u koalicija. Znači 2 partije 10%, tri 15% i tako dalje. Hoće li opet Srbija biti izuzetak koji potvrdjuje da za nas uvek važe neke specijalne mere koje nevaže za nikog drugog. Dosta nam je mešanja u unutrašnje stvari Srbije, dosta smo odrasli da znamao šta nam je u interesu. Eksperimentišite kod vas godpodo i dame iz EU.