Вучић: Сви су сагласни са спуштањем цензуса, ништа од бојкота

Сви у Србији су сагласни да треба снизити изборни цензус и због тог предлога срећни су сви осим људи у СНС-у, рекао је председник Александар Вучић.

Вучић је рекао да никаква посебна аргументација која "брани" спуштање цензуса није потребна, будући да ни у једном уџбенику не пише да је то на штету опозиције.

Председник је рекао да је он мислио да је дијалог са опозицијом вођен да би они учествовали на изборима, а они су, примећује, у ствари "водили дијалог да бисмо ми били будале".

"Океј, ми смо будале, ви сте паметни и не учествујете на изборима. Пустите људе који учествују на изборима, који ће, сагласно потребама, да одређују изборне услове", рекао је председник након обиласка обреновачке фабрике "Меита".

Вучић подсећа да су промењена три изборна закона које су "они тражили да буду промењени", а то су Закон о финансирању политичких активности, Закон о јавним предузећима и Закон о Агенцији за борбу против корупције.

Сви ти закони се суштински много више односе на изборе него то да ли ће бити цензус смањен са пет на три одсто, додао је Вучић.

Каже да је суштина то да је "њима јасно да од бојкота нема ништа" и да ће бити више странака које ће да чувају своју позицију у парламенту уместо да упадају са тестерама на РТС.

Вучић указује да се смањивањем цензуса олакшава мањим странкама да уђу у парламент и да ће због тога СНС имати 110 или 120 или 130 мандата уместо 140 или 150 посланика у парламенту.

Сматра да "Драган Ђилас и Вук Јеремић знају да им је смањење цензуса једина шанса да уђу у парламент", а сва њихова аргументација против је, каже, глупост.

Поручио је да би одлагање избора било могуће само ако се прекрши Устав и поручио да то сигурно неће урадити.

"Нема одлагања избора, нећу кршити Устав, залуд се Ђилас и Обрадовић надају да ће ме неко натерати да они са по два одсто подршке уђу у владу", поручио је Вучић.

Вучић Вокеру: Нема ништа од та твоја ћорава посла

Коментаришући медијске наводе да је некадашњи шеф Верификационе мисије ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер стигао у Приштину "да формира владу", Вучић је рекао: "Нема ништа, Вилијаме, од та твоја ћорава посла."

"Србија данас није шака зоби коју можете да позобате, као што сте радили 1999. године. Што си опослио 1999. године, то си урадио, више није твоје време, Вилијаме", рекао је Вучић, одговарајући на новинарска питања.

О спорном закону с представницима СПЦ, не Митрополије

Председник je поручио да црногорске власти о спорном Закону о слободи вероисповести треба да разговарају са представницима Српске православне цркве, чије је седиште у Београду, а не са представницима Митрополије црногорско-приморске.

"Црногороске власти увек говоре о Митрополији црногорско-приморској. Разговор мора да се води са СПЦ. Да ли ће СПЦ да одреди једну своју митрополију или неколико епархија или ће то да буде неко други... али Митрополија црногорско-приморска није нека посебна митрополија", поручио је Вучић.

Вучић је и српској цркви указао да на то посебно обрати пажњу да нам неко, како каже, не би рекао да неки манастири припадају Митрполији црногороско-приморској или другим епархијама, јер је питање да ли ће их увек неки, пре свега црногорска власт, видети као део СПЦ.

Додао је да у међувремену о спорном закону није разговарао са председником Црне Горе Милом Ђукановићем.

Упитан да ли је Србија покренула неке дипломатске активности у вези са кршењем права српског народа усвајањем закона, Вучић каже да јесте.

O случају Филипа Кораћа 

Председник je рекао да га брине чињеница да је тужилаштво обуставило истрагу против Филипа Кораћа по оптужби за убиство, наводећи да "сви знају да је реч о једном од најопаснијих људи у земљи".

Истиче да је, и лично и као председник, киван и забринут због те врсте лицемерја, лажи и покварењаштва у друштву у ком "сви све знају", а терет одлука иде на његова плећа.

"Кад неко упуца познатог бизнисмена, и сви знамо ко га је упуцао, имамо на снимку ко је, а бизнисмен дође на суђење и каже да не зна ко је... А онда ми тај бизнисмен шаље 50 порука: еј, Вучићу, немој да се деси да тај не буде осуђен максимално. Како да буде осуђен кад ти нећеш да кажеш ко је пуцао у тебе?", навео је председник.

И све нам је тако у земљи, рекао је Вучић.

"Сав терет, све одлуке, мора да прихвати Вучић, а ми ћемо сви само да тражимо од државе, и да трљамо руке, а ти, Вучићу, преузми сав ризик на себе... Из коже бих искочио понекад", рекао је Вучић.

Није, каже, у стању да коментарише оно што ради Сергеј Трифуновић који, каже, и не размишља о процентима, већ у "неким другим категоријама".

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво