Реаговање дела опозиције на могућност спуштања изборног цензуса

Спуштање изборног цензуса са пет на три одсто, чију могућност је најавио председник Александар Вучић, изазвало је реакције опозиционих странака.

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић изјавио је да је циљ председника Вучића да снижавањем изборног цензуса са пет одсто на три одсто "праву опозицију замени лажном", пошто је схватио да "не може да разбије блок истинских опозиционих снага које ће бојкотовати предстојеће нерегуларне изборе".

"Вучићева изјава да снижавањем цензуса жели да врати политички живот у Скупштину је лицемерна и лажна, јер да то заиста жели, омогућио би слободан рад институција, поштовање закона и прихватио би препоруке стручне јавности у вези са враћањем нормалности у Србију одржавањем фер и поштених избора", навео је Јовановић.

Додао је да је најава снижавања цензуса само "наставак Вучићеве тежње да одржава фасадну демократију и прикрива суштински једнопартијски систем".

"Уласком у Скупштину странака или квази-странака које постоје искључиво захваљујући режиму, створио би се привид парламентарног живота, плурализма, демократије и слободних избора, док је у стварности све супротно – медијски мрак, притисак на грађане, нерегуларни изборни услови и урушавање институција", навео је Јовановић.


Обрадовић: Желе на силу да у парламент угурају више од две странке

 

Лидер Двери Бошко Обрадовић каже да ако могу да се мењају изборни закони у изборној години, онда могу да се помере избори и формира прелазна влада.

"Режимски пројектанти свесни су да никако не могу да пребаце никога од жељених политичких опција преко цензуса од пет одсто и да ће се у Народној скупштини после лажних избора у априлу наћи само СНС и СПС, што такав парламент чини бесмисленим. Зато су дошли на идеју о спуштању цензуса на три одсто, како би на силу угурали у парламент више од две политичке опције и тако глумили вишестраначку парламентарну демократију и да је све у реду", каже Обрадовић.

Додаје да у Србији одавно ништа није у реду, јер "нема нормалне парламентарне дебате, нити нормалних медијских расправа о најважнијим друштвеним и политичким темама, а камоли нормалних избора".

"Зато је бојкот избора једино решење како бисмо дошли до слободних и поштених избора. Ако могу да се мењају изборни закони два месеца пре избора – онда могу и да се одложе избори и да се по потписивању споразума између власти и опозиције о слободним и поштеним изборима нормални избори одрже за девет месеци", наводи Обрадовић.

"Пре тога тај споразум треба да буде усвојен у Скупштини у форми лекс специјалиса који би подржали сви народни посланици, док би његово спровођење гарантовала прелазна, техничка влада, као што је то тренутно случај у Северној Македонији или као што су прошле године на исти начин организовани и парламентарни избори у Аустрији", наглашава Обрадовић.

Ђурић: Математички гледано, парламент би био шаренији 

Посланик Странке модерне Србије Владимир Ђурић каже да, математички гледано, није тајна да би са нижим цензусом већи број изборних листа ушао у парламент, те да би парламент био "шаренији".

Како каже, смањење цензуса донело би већи политички плурализам, али би могло бити постављено питање релевантности парламентарних "играча", односно странака.

На питање како види спекулације да се цензус смањује како би, између осталих, и Странка модерне Србије могла да уђе у Скупштину, Ђурић каже да је странка одлуку о изласку на изборе донела у тренутку када о смањењу цензуса није било ни речи.

"То је наш став. Ми смо спремни да изађемо на изборе, које ћемо покушати да поправимо уз европско посредовање. Мислимо да бојкот није добро решење, разумемо и аргументе заговорника бојкота, али ипак мислимо да се заједничким изборним наступом опозиције, чак и под оваквим условима може добити више него бојкотом", закључио је Ђурић.

Шапић: Знамо како је било у прошлости

"Добро, знамо у прошлости како је било када су странке са малим бројем посланика одлучивале о великим стварима, па је ту било много условљавања", оцењује Александар Шапић из Српског патриотског савеза.

Павле Грбовић из Покрета слободних грађана наводи да они неће спустити своје критеријуме.

"Могу они да спуштају цензус и на три одсто и на два, што се тиче ПСГ, ми своје критеријуме нећемо спуштати. Ми смо рекли шта су услови да изађемо на изборе", поручио је Грбовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи