Процедура после кандидатуре

После подношења кандидатуре за чланство у ЕУ, Савет министара би требало да овласти Европску комисију да изради мишљење на основу Упитника, после чега се доноси коначна одлука да ли ће Србија бити кандидат, рекао уредник часописа "Изазови европских интеграција Никола Јовановић.

Уредник часописа "Изазови европских интеграција" Никола Јовановић рекао је за РТС да је после подношења кандидатуре Србије за чланство у ЕУ наредни корак одлука Савета министара да процесуира нашу апликацију и да овласти Европску комисију да изради мишљење на основу Упитника.

"На основу тога ће касније бити донесена коначна одлука да ли ће Србија бити кандидат и када ће формално почети преговори о чланству", изјавио је Јовановић у Јутарњем дневнику РТС-а.

Јовановић је истакао да је питање предаје захтева за чланство већ договорено са Шведском, тако да неће бити никаквих спорних формалних питања.

"На основу брзе реакције министра спољних послова Шведске види се да је процедура предаје захтева са њима координасана и да су опсежне консултације спроведене са Шпанијом, која ће бити наредна председавајућа", рекао је Јовановић.

"Главни играчи су три највеће државе, Велика Британија, Француска и Немачка, ми тренутно не знамо њихов став, али мислим да неће бити негативан, пре свега зато што је Србија добила позитивно мишљење од стране Европске комисије и зато што је почела да примењује Прелазни трговински споразум", навео је Никола Јовановић.

Како је истакао, нада се да ће Шпанија успети да успостави консензус и да стави на дневни ред питање наше апликације и додаје да државе које мисле да је рано да Србија постане кандидат као главни разлог истичу проблем сарадње са Хашким трибуналом.

"Нема никакве сумње да ће пут Србије ка кандидатури бити много бржи уколико ухапси преостала два хашка оптуженика", оценио је Јовановић.

Говорећи о томе да ли је сада прави тренутак за подоношење захтева за чланство, Јовановић је рекао да "кад имате ЕУ од 27 држава немогуће је унапред гарантовати успех, а Србија и не треба да чека 100 одсто гаранције, већ да покаже одређени степен самопоуздања и одлучности".

Никола Јовановић је истакао да, уколико се не деси значајна сарадња са Хагом, пре јуна вероватно неће почети ратификација Споразума о стабилизацији и придруживању.

"Свака апликација је одређено место у фиоци, битно је само да се ради на томе да се постигне консензус, да се што пре овласти Комисија да нам пошаље Упитник и да онда почне да ради мишљење. Ту очекујемо да будемо брзи јер имамо административне капацитете", оценио је Јовановић.

Уредник часописа "Изазови европских интеграција" сматра да од момента кад Србија формално почне преговоре о чланству до момента уласка у ЕУ тај период може трајати две до три године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво