Уредба Владе о подстицајима за развој пољопривреде

Влада Републике Србије усвојила је Уредбу о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју у 2020. години, који су конципирани тако да на оптималан начин подржавају недовољно развијене области пољопривредне производње, као и подручја са отежаним условима рада повећањем конкурентности пољопривредних газдинстава.

У саопштењу прес службе Владе наводи се да је, због утицаја на остале секторе, пољоприврада  од изузетног значаја за развој привреде, с обзиром на то да директно или индиректно запошљава петину радно активног становништва у Србији.

Уредбом је прописано да ће се средства распоређивати за програмске активности или пројекте - директна плаћања, мере руралног развоја, кредитну подршку у пољопривреди и посебне и ИПАРД подстицаје.

Директна плаћања, која ће бити расподељена у одговарајућим укупним износима, односиће се на премије, подстицаје за производњу и регресе.

Мерама руралног развоја предвиђена је подршка програмима који се односе на унапређење конкурентности, очување и унапређење животне средине и природних ресурса, диверсификацију дохотка и побољшање квалитета живота у руралним подручјима, као и припрема и спровођење локалних стратегија руралног развоја.

Подстицајем који подразумева кредитну подршку омогућиће се пољопривредним произвођачима да дођу до новца из банкарских извора под повољнијим условима од тржишних. За спровођење ове уредбе обезбеђено је укупно 36.701.800.000 динара.

Стратегија за унапређење позиције на листама конкурентности

Чланови Владе усвојили су и Одлуку о образовању Радне групе за унапређење позиције Републике Србије на листама конкурентности у области развоја електронске управе.

Неопходно је континуирано усаглашавање са високим светским и европским стандардима који подразумевају унапређење квалитета услуга које се пружају грађаним и привреди, ефикаснија јавна управа, као и побољшање конкурентности Републике Србије у међународним оквирима.

Упознавање са методологијом, по којој се спроводи праћење развоја електронске управе у Европи, од посебног је значаја за Србију као кандидата за чланство у ЕУ, како би се упознали савремени стандарди портала, веб-презентација и услуга и обезбедили услови за прекогранично пружање ових услуга.

Вишересорна Радна група укључиће сва релевантна министарства и организације и њен основни циљ биће унапређење позиције Републике Србије на листама конкурентности.

Задатак Радне групе је припрема предлога за поједностављење поступака за услуге електронске управе и припрема функционалних спецификација за електронско вођење поступака.

На седници је усвојена Одлука да зграда Соколског дома у Чачку добије статус споменика културе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво