Реаговања на кандидатуру

Домаћа политичка јавност истиче да је одлука о подношењу захтева за пуноправно чланство у ЕУ важан корак и мотив за интензивирање свих реформи и сарадње са Хагом. ДСС, НС, СРС сматрају да је захтев преурањен.

Директорка владине Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић оценила је да је одлука Владе Србије о подношењу захтева до краја године за чланство у Европској унији изузетно значајна јер потврђује европски пут Србије.

"Одлука да се поднесе захтев за чланство у ЕУ изузетно је значајна и ово је велики дан за Србију зато што потврђује оно о чему смо увек говорили, а то је опредељеност Србије да иде у правцу ЕУ", рекла је Делевић.

За њу је, како је рекла, овај дан утолико значајнији када погледа уназад какве је све изазове ова земља савладала, и током 90-их и после 5. октобра 2000. године, крећући се на свом европском путу.

Захтев Србије за подношење кандидатуре за пуноправно чланство у ЕУ "сигуран је знак да је Србија неповратно на путу ка ЕУ", оценила је шеф посланичке групе "За европску Србију" Нада Колунџија и изразила очекивање да ће Србија за то добити пуну подршку свих земаља чланица ЕУ.

Колунџија је истакла да је захтев, још један корак ка пуноправном чланству у породици европских земаља.

"То је очигледно призање досадашњим резултатима Србије, али и обавеза коју Србија преузима, јер то значи да много интезивније треба радити на прихватању свих стандарда, како бисмо остварили пуноправно чланство", навела је Колунџија.

Захтев за чланство радостан догађај

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић оценила је да је захтев за чланство у ЕУ "радостан догађај и параметар да је Србија доста тога сама урадила".

Председница српског парламента је истакла да је сада потребно сачекати да председавајући ЕУ да и формалне могућности за кандидатуру.

"У сваком случају ово је радостан догађај и параметар да смо доста тога сами урадили и да је наша оцена да је потребно да се заиста приближимо ЕУ, како бисмо релативно брзо постали члан", навела је Ђукић Дејановић.

Захтев Србије за подношење кандидатуре за пуноправно чланство у ЕУ "још један доказ да је чланство у ЕУ дугорочни стратешки циљ", оценила је шеф посланичке групе Г17 плус Сузана Грубјешић.

"Одлука о подношењу кандидатуре за чланство Србије у ЕУ представља додатну мотивацију за убрзавање процеса европских интеграција, а то значи отпочињање или завршавање свих неопходних реформи у земљи", истакла је Грубјешићева.

Српски покрет обнове оценио је да је то важан корак на европском путу Србије.

"Уверени смо да ће подношење кандидатуре бити додатни подстрек за све у Србији да се те реформе убрзају", навео је директор СПО-а Александар Југовић и додао да се СПО не задовољава само транзитом кроз земље ЕУ, већ је жеља те странке да Србија, заједно са земљама ЕУ, путује у будућност.

Лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић оценио је да одлука Владе Србије да поднесе кандидатуру за чланство у ЕУ мора бити прекретница и прилика за нераскидив договор проевропских странака, цивилног сектора и пословног света.

Брза интеграција, ефикасно отварање и затварање поглавља за пријем у чланство треба да буду наш свакодневни посао, навео је Јовановић у изјави достављеној медијима.

Он је затражио од председника Србије Бориса Тадића да "отвори простор за платформу која би ојачала изгледе за успех најављеног захтева за пријем Србије у ЕУ".

ДСС, НС, СРС: Захтев преурањен 

Потпредседник Демократске странке Србије Слободан Самарџић оценио је да је потписивање захтева за подношење кандидатуре за чланство у ЕУ преурањено, јер, како је навео, државе чланице Уније и Европски парламент још нису ратификовали Споразум о стабилизацији и придруживању.

Још није ратификован ССП, нити је процес ратификације започет, а то је почетни услов да би се поднела кандидатура за чланство у ЕУ, рекао је Самарџић.

Он сматра да је одлука власти у Србији више потез који је усмерен на домаћу јавност и да представља "маркетиншки трик" како Србија убрзано иде путем европских интеграција, док право стање, према његовим речима, више "тапка у месту", него што се креће напред.

И председник Нове Србије Велимир Илић оценио је "није зрела за улазак у ЕУ" и да је потписивање захтева за кандидатуру "део политичке кампање актуелне власти".

"Потписивање захтева је део еуфорије и могло се очекивати да ће власт направити такав потез после укидања виза и одмрзавања Прелазног трговинског споразума", изјавио је Илић.

Шеф посланичке групе Српске радикалне странке у Скупштини Србије Драган Тодоровић сматра да одлука Владе Србије да поднесе захтев за чланство Србије у ЕУ "апсолутно нема никаквог смисла".

"Сви релевантни извори и чињенице говоре о томе да Србија у ЕУ може да уђе тек 2017, 2018. године, а да је реално тек после 2014. поднети захтев", рекао је Тодоровић.

Вејвода: Датум који Шведска одреди добронамерна препорука

Извршни директор Балканског фонда за демократију Иван Вејвода рекао је да је суверена одлука Србије кад ће поднети захтев за чланство у Европску унију.

Вејвода је оценио да датум који Шведска одреди за кандидатуру Србије у ЕУ треба схватити као добронамерну препоруку.

Председник Европског покрета у Србији Живорад Ковачевић оценио је да је "време сазрело" да Србија до краја године поднесе кандидатуру за пуноправно чланство у Европској унији, као и да таква одлука значи да нема никакве амбивалентности у односу државе према Унији.

"За нас је одлука Владе Србије важна с тог становишта да она представља дефинитивно опредељење да је приступање ЕУ наша једина перспектива и тиме коначно отклања све сумње да се можда размишља о алтернативама", рекао је Ковачевић Танјугу.

Рекао је да је добро што нисмо журили, што је било "опипавања пулса" између чланица ЕУ и оценио да је то донело превагу да оваква одлука буде донета.

Ваља знати, додао је, да тај пут према ЕУ "није посут ружама" и да ово значи велику обавезу Србије да се већ сада понаша као да смо кандидати,рекао је Ковачевић.

Председница Фонда за политичку изузетност Соња Лихт подржала је одлуку Владе Србије да се до краја године поднесе кандидатура за пуноправно чланство Србије у Европској унији јер сматра да је време за то "апсолутно сазрело".

Она сматра врло важним да се, како је рекла, покаже наша одлучност да идемо ка ЕУ као пуноправна чланица.

Лихт је изразила уверење да њен став дели и велика већина грађана Србије и мисли да је важно рећи да је то само још један корак од низа других који нас тек чекају.

"Чека нас озбиљан посао, али сам убеђена да ћемо и то урадити начин како је урађено и све ово до сада", навела је она и додала да пре свега мисли на усаглашавање институција, политичке културе и свега другог што захтевају цивилизацијски стандарди.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво