Вучић за РТС: Градимо артерије и вене наше енергетске безбедности и будућности

Отварање "Турског тока" је од огромног значаја за Србију, а грађани Србије треба да буду поносни и задовољни, поручује за РТС председник Александар Вучић.

Александар Вучић је у Истанбулу, где је присуствовао свечаности отварања деонице "Турског тока", рекао да се на том пројекту радило много година, а од 2014. и формално.

"За Србију је oво од огромног значаја. Буквално тиме градимо артерије и вене наше енергетске безбедности и наше енергетске будућности. Имамо 403 километра гасовода кроз Србију, четири мерне станице, једну компресорску. Имаћемо важан објекат у општини Жабари", рекао је председник говорећи за Дневник РТС-а.

Очекује да Бугарска свој део посла заврши до краја маја, те да два до четири месеца након тога потекне гас.

"После тога ћемо развијати секундарну мрежу. Јужно од Лесковца немамо гас, а за нова постројења нам треба. Морамо да радимо и за Топлички, Расински, Златиборски округ да бисмо могли да доводимо важне инвеститоре", напомиње Вучић.

Србија, како каже, не сме да остане без гаса.

"Без гаса је Србија пропала земља, стаје наша индустрија. Трошимо по 300-400 милиона кубика гаса више него прошле године. Том брзином расте производња у нашој земљи. Не смемо то себи да дозволимо", рекао је Вучић.

"У овом тренутку руски гас најповољнији" 

Уколико Србија попуни своје гасне капацитете, око 13 милијарди кубика гаса, за седам-осам година моћи ће да кроз наплату транзита гаса поврати сав новац уложен у гасну инфраструктуру, каже председник.

Одговарајући на питање да ли се може одолети политичким притисцима због изградње гасовода, Вучић је указао да су гас и нафта одувек били средство политичке борбе.

"Морамо да се боримо за своју земљу, ми нисмо Руси или Кинези па да се супротстављамо било коме на свету. Мали смо, зато смо тражили начин како да се провучемо кроз иглене уши а да направимо најбоље могуће за Србију", напомиње Вучић.

Указујући да нема ништа против диверзификације гасних извора, Вучић је рекао да је у овом тренутку руски гас најповољнији.

"Никаквих проблема у трговини нисмо имали", наводи председник.

Србији је, каже, у Истанбулу указано поштовање и због тога, додаје, грађани треба да буду поносни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво