УНДП критикује косовско правосуђе

Слаба владавина права и неадекватан приступ, као и јавно незадовољство радом правосуђа међу централним су проблемима са којима се суочава косовско друштво, наводи се у новом извештају Програма за развој Уједињених нација, УНДП.

"Ови налази су узнемиравајући након осам година међународног и локалног ангажмана у развоју ефикасног правосудног система. Иако су недостаци у сектору правосуђа многобројни, поимање грађана указује да слаба владавина права углавном подразумева неадекватан приступ правди," наводи се у извештају који је данас представљен у Приштини.

УНДП, такође, наводи да доступност правосуђа представља једно од основних људских права, те неизбежно средство у борби против сиромаштва и решавању друштвених конфликата.

"Иако је Косово усвојило законодавство које је потребно да се обезбеди успостављање једног интегрисаног, непристрасног, професионалног и независног правосудног система са потенцијалом да се свима обезбеди приступ правди, увођење и спровођење закона још увек представља главни изазов," наводи се у извештају.

"Лош приступ правди подрива опште поверење у државне институције и појачава осећај неправде, некажњивости и искључења."

16 тачака за решавање проблема косовског правосуђа 

УНДП је косовском правосуђу предложио "акциони план" у 16 тачака, укључујући успостављање координационог тела за надгледање и спровођење плана за приступ правди, спровођење закона и развој капацитета како би се гарантовао пун и равноправан приступ правди, а посебно поштовање људских права, институционализација транспарентности и одговорност у дељењу правде и администрацији правосуђа, те јачање  алтернативних механизама за решавање спорова.

Такође, предложено је покретање широке кампању подизања свести у јавности и образовања јавности, већа подршка операционализацији система за пружање правне помоћи, побољшање ефикасности управљања судовима, прикупљање релевантних законе и правне литературе, те гаранције усмерене ка потпуно функционаланом управно-правном систему.

УНДП је затражио и убрзање реформи везаних за извршење судских пресуда, јачање капацитета и учинка канцеларија за везу са судовима, формирање нових институција правосуђа у складу са законом, подршку грађанској контроли примене правде, уклањање препрека у приступу правди женама, мањинским заједницама, расељеним лицима и повратницима, унапређење улоге омбудсмана, те пружање подршке Адвокатској комори Косова.

Бројни проблеми

Програм за развој УН је, такође, анализирао лошу координацију међу институцијама, њихову немогућност са да усвоје приступе везане за људска права у администрацији правосуђа, занемаривање трговине људима, те недостатак стратешког приступа за побољшавање нивоа транспарентности и одговорности у погледу учинка јавних службеника.

Програм за развој УН је, истовремено, упозорио на "ограничене алтернативе за доношење судских одлука ради пружања правде изван преоптерећених судова, ограничену правну свест и образовање међу ширим становништвом, што представља предуслов за повећано поверење грађана у тражењу формалне заштите у случају неправди, те недовољно развијен систем правне помоћи".

У извештају се упозорава и на велики број неизвршених судских одлука, слабо ангажовање цивилног друштва и увид у учинак правосудног система и његових актера, као и ограничења која се односе на једнакост полова, етничко порекло и старост.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара