Прекретница у историји Србије

Влада Србије донела одлуку да поднесе кандидатуру за чланство у ЕУ. Чланство представља нову етапу која ће захтевати дубоке и болне реформе, али ће грађанима донети корист, рекао председник Борис Тадић. Србија показала да дели тежње европских држава", истакао премијер Цветковић.

Председник Србије Борис Тадић и премијер Мирко Цветковић потписали су у име Владе захтев и меморандум за подношење кандидатуре за пуноправно чланство Србије у ЕУ.

Председник Тадић рекао је да одлука о подношењу кандидатуре за чланство у ЕУ представља прекретницу и нову етапу која ће захтевати дубоке и болне реформе, али ће на крају грађанима и њиховим породицама донети корист.

Тадић је навео да је Србија обавестила европске лидере о намери да поднесе кандидатуру и да је та одлука наишла на велику подршку европских партнера.

"Одлуку о томе када ће Србија поднети кандидатуру, као што је ред, донеће земља преседавајућа Европске уније", рекао је Тадић и додао да је током шведског председавања донета одлука о подношењу кандидатуре и да се чека датум "када ћемо бити позвани".

Председник Србије рекао је да нема никакве дилеме да Шведска и без хапшења хашких оптуженика Ратка Младића и Горана Хаџића може да одреди датум за подношење кандидатуре, јер Србија чини све да оконча сарадњу са Хашким трибуналом.

"Србија намерава да оконча сарадњу са Трибуналом због наших грађана, помирења, безбедности и стабилности у региону западног Балкана, а не због ЕУ и Хашког трибунала и ми ћемо тај посао завршити", рекао је Тадић.

Нема дилеме куда Србија иде 

Председник Србије честитао је грађанима, невладиним организацијама, политичарима који су подржали европске интеграције, Канцеларији за европске интеграције и министрима правде, унутрашњих и спољних послова, као и осталим члановима Владе и премијеру Цветковићу.

"Наш програм је једноставан, ми желимо Србију у Европској унији са нашим идентитетом", рекао је Тадић и додао да је важност одлуке Владе Србије у томе што "нико данас не може имати дилему куда Србија иде".

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да је Влада донела одлуку о подношењу захтева за кандидатуру, као и да очекује да од председавајућег ЕУ, Шведске, добијемо информацију када кандидатура може бити и формално поднета.

Према његовим речима, одлука о подношењу кандидатуре резултат је дугог и исцрпног рада Владе, али и невладиног сектора и других чинилаца који су подржали европске интеграције.

"Том одлуком Србија је трасирала правце којима ће се кретати у наредном периоду и показала да дели тежње европских држава", рекао је Цветковић.

Чланство у ЕУ дугорочни стратешки циљ

На данашњој седници Савета за европске интеграције Влада Србије позвана је да настави интензивне напоре на окончању сарадње са Трибуналом у Хагу, како би се омогућио напредак Србије у придруживању ЕУ, наводи се у саопштењу са седнице.

На седници савета одлука је донета у светлу чињенице да чланство у ЕУ представља дугорочни стратешки циљ наше земље, имајући у виду позитивне оцене о напретку Србије изнете у недавно објављеним документима Европске комисије - Стратегији проширења за 2009 -2010, као и у Извештају о напретку Србије у процесу европских интеграција за 2009. годину.

У закључцима са седнице, наведено је и да је савет размотрио и усвојио Информацију о напретку Србије у процесу приближавања ЕУ за период  јун - децембар 2009. године.

Савет је поздравио напоре које су државни органи Србије, уз подршку грађанског друштва, уложили у испуњење критеријума потребних за укидање виза грађанима Србије, као и за отпочињање примене Прелазног трговинског споразума између Европске заједнице и Србије.

Ти напори омогућили су Европској унији да донесе одлуку о стављању наше земље на листу оних, чијим грађанима није потребна виза за путовања у државе потписнице Шенгенског споразума али и одлуку о почетку примене Прелазног споразума.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи