Реаговања на усвајање спорног закона у црногорском парламенту

Политичке партије, званичници из земље и региона и удружења грађана осудили су усвајање Закона о слободи вероисповести у црногорском парламенту, као и привођење посланика опозиционог Демократског фронта.

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је поводом усвајања спорног закона у црногорском парламенту да је неопходно стриктно поштовање права српског народа и цркве у Црној Гори.

"Србија ће у том смислу учинити све, у складу са нашим правима и обавезама и дипломатским могућностима, да помогне и нашем народу и цркви, истакао је Дачић, наводи се у саопштењу МСП-а.

Поповић: Ниједна мера не сме бити искључена

Председник Српске народне партије (СНП) Ненад Поповић сматра да Србија мора да заштити свој народ у Црној Гори свим средствима и ниједна мера, "од протеривања амбасадора, па до финансијских и привредних санкција према представницима тог режима, не сме бити искључена".

"Ово насиље црногорског антисрпског НАТО режима над српским народом и његовим представницима не сме да се прећути и остане без одговора Србије", нагласио је Поповић у писаној изјави.

Линта: МСП да позове амбасадора на разговор

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта најоштрије је осудио догађаје у Црној Гори предложивши Министарству спољних послова да позове на разговор амбасадора Црне Горе и да му уложи оштар протест због хапшења и понижавања посланика Демократског фронта од којих су, како наводи, већина Срби.

Председник скупштинског Одобра за КиМ Милован Дрецун рекао је за РТС да оно што режим Мила Ђукановића ради је наставак политике која свађа грађане Црне Горе, оцењујући да Закон о слободи вероисповести не слути на добро. 

Двери: Хитно заказати велики сабор у Подгорици

Делегација покрета Двери, коју су предводили народни посланици Бошко Обрадовић и Иван Костић, предала је у Патријаршији у Београду писмо патријарху Иринеју у коме се тражи заказивање хитног великог црквено-народног сабора у Подгорици.

У писму патријарху из Двери оцењују да је синоћно хапшење великог броја народних посланика и грађана у Црној Гори због противљења доношењу закона о верским слободама само финале покушаја урушавања духовног и националног идентитета Срба у Црној Гори од стране владајућег режима Мила Ђукановића.

СЗС: Закон треба ставити ван снаге

Савез за Србију позвао је власт у Црној Гори да Закон о слободи вероисповести стави ван снаге и учини све како би се зауставила ескалација тензија и избегли сукоби, као и да сва отворена питања решава договором са представницима Српске православне цркве и народа.

Наводећи да кризе и једнострани потези који стварају поделе не виде државне границе, нити се у модерном свету могу изоловано третирати, СЗС је од власти у Црној Гори затражио да се уздржи од било каквог насиља и да се окрене разговору као једином могућем начину решавања проблема.

Народна странка: Још није касно за дијалог

И Народна странка затражила је хитно стављење спорног закона ван снаге, оптуживши власт у Црној Гори да је усвајањем антицивилизацијског Закона о верским слободама преузела одговорност за тензије које прете да ескалирају у сукобе.

"Још није касно да се црногорска власт уразуми и стави закон ван снаге и позове на дијалог све оне којих се овај закон тиче, како би се нашло решење које ће бити на добробит свих грађана Црне Горе", напомиње се у саопштењу.

Реаговања у Скупштини Србије

Министар одбране Александар Вулин рекао је током расправе у Скупштини Србије да "ништа што се буде дешавало у Црној Гори, или Републици Српској, не може бити без последица у Београду".

"Желе да се заврши сукобима међу Србима. У Бањалуци и Подгорици се сукобљавају Срби, и на крају то мора да се заврши у Београду. Морамо да учинимо све што је до нас да до тога не дође. Морамо да учинимо све што је до нас да не допустимо да се то прелије у Београду", поручио је Вулин.

Посланик Српске радикалне странке Немања Шаровић упитао је посланике "да ли је могуће да се распавља о амандманима као да се ништа не дешава".

Хоћете ли макар ви као представници грађана да дигнете глас у одбрану српског народа? Да ли вас је срамота да српски народ трпи понижења, а да ви не реагујете?, упитао је Шаровић.

Љубиша Стојмировић из СНС-а одговорио му је да су сви свесни шта се догађа и да верује да ће власт реаговати на та дешавања.

Председница пapламента Маја Гојковић поручила је да у овом тренутку тешке речи у вези са ситуацијом у Црној Гори никоме не би помогле и замолила је посланике Скупштине Србије да апелују на хитно пуштање на слободу посланикâ Демократског фронта. 

Ђорђе Вукадиновић из посланичке групе "Нова Србија – Покрет за спас Србије" сматра да је реч о флагрантном кршењу људских, националних и верских права, додавши да власт у Србији није адекватно реаговала на то.

Вукадиновић je навео да апели и председника Србије и премијерке да морамо бити паметни, мудри, уздржани и не доливати уље на ватру, са чим се слаже, не искључују дипломатске активности које би свака, како каже, нормална земља предузела у овој ситуацији.

Додик: Текст закона дискриминаторски

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да Закон о слободи вероисповести, који је рано јутрос усвојила црногорска скупштина, не служи на част држави која говори да се залаже за права свих својих грађана, јер је, како је оценио, текст тог закона дискриминаторски за цркву која окупља највећи број верника у Црној Гори.

Додик је нагласио је да је народ Републике Српске и данас уз браћу у Црној Гори и биће уз њих и у њиховој борби да се ова неправда исправи.

Владика Јоаникије рекао је након усвајања спорног закона у црногорској скупштини да борба није престала, већ да ће "само попримити мало другачије облике".  

Српски патриотски савез апеловао је на власт у Црној Гори да се заустави како је оцењено, антисрпско деловање и медијску хистерију, пусти на слободу ухапшене посланике и учини све што је могуће да се ситуација смири и нереди избегну.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се