Вучић: СПЦ једина канонски призната црква

Председник Србије Александар Вучић рекао је за црногорски портал ИН4С да је Српска православна црква једина канонски призната, а да постоје и друге које су невладине организације. Вучић је истакао, поводом Закона о слободи вероисповести, који ће, вероватно, усвојити Скупштина Црне Горе, да "нама остаје да видимо како и на који начин да гласом и разума и поштовања према другачијем мишљењу, сачувамо мир уопште и мир унутар нашег народа, верника СПЦ".

Александар Вучић је за портал ИН4С рекао да је за Србију СПЦ једина канонски призната и да то никад није довођено у питање, док су остале попут невладиних организација, те да о томе постоје различита виђења Црне Горе и Србије, али да је сигуран да "ћемо умети да сачувамо мир и стабилност".

Осврнувши се на разговор са председником Црне Горе, Милом Ђукановићем, кога је, како каже, упознао са становиштем Србије по питању Закона о слободи вероисповести, Вучић је рекао да ти ставови нису ни близу истоветних, напротив.

"Имамо различита политичка виђења, и о томе сам, колико је могуће, а да не повредите домицилну земљу, разговарао и са председником Ђукановићем у Тирани и Драчу. Рекао сам да су наша гледишта другачија, различита по питању Закона о верским слободама, замолио за нека објашњења. Он је изнео своје ставове, ја сам изнео своје, они нису ни близу истоветних, напротив", рекао је председник Србије.

Истакао је да се те ствари догађају у Црној Гори, а Србија, казао је, своју забринутост показује због српског народа и због српске цркве, и "гледамо да то урадимо на један пажљив начин, да нико се не осети повређеним, увређеним, а да истовремено укажемо и замолимо за нешто већу пажњу".

"Да замолимо да се можда то још једанпут размотри, да се још једанпут види, јер му се, додао је, чини да би свима било лакше када таквих норми не би било. Али, наравно, власт у Црној Гори, претпостављам, размишља другачије, ићи ће на усвајање тог закона. Нама остаје да видимо како и на који начин да гласом и разума и поштовања и према другачијем мишљењу сачувамо мир и сачувамо мир унутар нашег народа, унутар људи који су верници Српске православне цркве", казао је Вучић.

"Јасно је да ми познајемо само једну канонску цркву" 

Што се тиче става Србије, не мешајући се, каже, у односе секуларне државе према цркви, треба да се зна која је црква канонска.

Постоје, истакао је, друге цркве које су невладине организације, политичке организације....

На опаску да је та његова изјава интерпретирана на различите начине, Вучић истиче да му се чини да је цео контекст био јасан.

"Дакле, ја сам говорио о нечему што је постојало и пре независности Црне Горе из 2006. године, а то је покушај формирања, дакле, канонски непризнате цркве као невладине организације у складу са црногорским законима и подзаконским актима које је предводио Мираш Дедеић, и који је власт црногорска увек гурала, дакле, у последњих двадесет и више година. То нема везе са тим, потпуно је јасно да ми познајемо само једну канонску цркву, то је Српска православна црква и да то никада није довођено у питање", казао је Вучић.

Истиче да је рачунао да људи разумеју цео контекст и нека је каже и сам био недовољно прецизан, није му тешко да то прихвати.

"Оно што је потпуно јасно, дакле, да за нас постоји и не само за нас, већ, рекао бих, у православном свету, Српска православна црква као црква канонски призната, а све остало то постоји под неким другим политичким актима који немају везе са канонским правилима. Истовремено, цео наш народ, цео српски народ у Црној Гори, све што се збива је прихватио као неку врсту угрожавања његових елементарних права и из тог угла нама, наравно, није свеједно и даћемо све што можемо да помогнемо свом народу, да помогнемо српском народу у Црној Гори, као и Српској православној цркви да се осећа, да буде своја на своме", навео је председник Вучић.

Али, додао је, "да и не претерујемо у томе и да не будемо неко ко ће да изазива било какве или додатне сукобе са црногорским режимом".

"Мислим да је то, чини ми се, свакоме јасно", истакао је.

Црна Гора признала косовску независност у време власти неких других 

Изразивши жаљење због увредљивих изјава митрополита црногорског Амфилохија, Вучић каже да је приметио да су оне дошле без икаквог разлога, пошто је уверен да митрополит није ни гледао и није ни разумео контекст његове изјаве.

"Озбиљан човек би рекао 'доставите ми, да видим шта је председник српске државе рекао'. Хвала му на томе, није му то ни први, а ни последњи пут да ме је увредио. Вређао ме и око Косова, иако је Косово прогласило своју независност у време оних које је он подржавао, а не у моје време. А данас је седамнаест земаља повукло признање Косова, нема нових који признају независност Косова. Само тек толико о резултатима", навео је Вучић.

Подсетио је да је Црна Гора прогласила косовску независност у време када су неки други били на власти.

"А многе људе нисам чуо да су дигли глас. А ја сам и тада био гласан, и данас говорим о кривици српског државног врха, који није умео на паметан начин да се постави по том питању. Али, ја нећу ни на једну увреду да одговарам увредама. Сви људи у Црној Гори знају мој став о Српској цркви и знају мој став о Мирашу Дедеићу и о његовим наследницима и о свима другима. Тако да по том питању ниједну тешку реч нећу да кажем", истакао је председник Вучић.

Само, зарад истине, важно је, указао је Вучић, његов посао је да гледа да помогне српском народу колико је могуће, не угрожавајући односе Србије са црногорском државом.

"То је оно што радим то је оно што ћу да радим. А владики и митрополиту Амфилохију хвала, као и увек. Ја волим што је према мени најоштрији, чини ми се да то неретко не говори лоше о мени, или не свакако само о мени. Хвала још једном, ја ниједну тешку реч о њему нећу да кажем, посебно не у овом тренутку", поручио је председник Србије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво