Посланици завршили расправу о заједничком граничном прелазу са Северном Македонијом

Скупштина Србије завршила је расправу о Предлогу закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Северне Македоније о успостављању заједничког граничног прелаза Миратовац-Лојане. Током расправе се највише полемисало о "мини шенгену".

Министар одбране Александар Вулин каже да ће се успостављањем граничног прелаза омогућити унапређење кретања грађана и промет роба између две земље и да ће се олакшати саобраћај преко заједничке државне границе.

Споразумом је предвиђено да заједнички гранични прелаз за међународни друмски путнички саобраћај буде изграђен на теритоији Србије, општини Прешево у подручју насеља Миратовац.

Према речима министра, у првој фази заједнички прелаз Миратовац-Лојане функционисаће као гранични прелаз за погранични саобраћај на коме се обављају граничне провере, а прелазак ће бити омогућен на основу личне карте или путне исправе.

Како је додао, у другој фази заједнички гранични прелаз ће функционисати као гранични прелаз за међународни путнички саобраћај.

"Балкански народи су упућени једни на друге и само заједничким радом наш регион може постати регион мира и просперитета.У том смислу је веома важно уклањање препрека слободном протоку робе, капитала, услуга и људи у региону, те је због наведеног овај прелаз веома важан за регионалну трговину", рекао је Вулин.

Он је додао да је "Балкан балканским народима" идеја за коју су, каже, живели, али и умирали многи српски лидери, наводећи да је таква идеја ретко наилази на подршку великих сила.

"Храброст председника Вучића јесте у томе што је први балкански политичар у протеклих пуно времена можда још од краља Александра који је имао храбрости да изговори реченицу Балкан балканским народима", рекао је Вулин у Скупштини Србије.

Како је казао, таква идеја може да промени Балкан од региона ратова и сукоба у регион мира и развоја.

"Кад год смо ми Балканци одлучивали једни о другима, ми смо живели у миру, кад су одлучивали о нама ратовали смо за туђе интересе и крварили смо због сукоба, ратова, свађа", истакао је Вулин.

Вулин је навео да ће договор који су председник Вучић и премијери Републике Северне Македоније и Албаније Зоран Заев и Еди Рама, на иницијативу српског шефа државе постигли о смањивању царинских поступака драстично увећати привлачност све три земље за директне стране инвестиције.

Такође, како је рекао, допринеће и бржем протоку роба, а самим тим смањити и време транспорта робе до финалне дестинације.

Посланици Српске радикалне странке навели су током расправе да "мини шенген" Србији са Северном Македонијом и Албанијом неће донети неку корист и тврде да је циљ "балканске уније" да Србија призна независно Косово.

"Ми сада долазимо у опасност, а то смо видели и из порука и Метју Палмера и Ричарда Гренела, америчких представника за Балкан, да треба Косово да буде члан те балканске уније, република Косово, а не аутономна покрајина", рекао је Александар Шешељ, који сматра да би то значило фактичко признавање независне државе Косово.

Казао је да је то главна интенција "мини шенгена" и да Србија од тог уједињена неће имати неке користи.

"Ми ћемо добити то да у централну Србију сада могу да дођу Албанци са личном картом, пошто већ држава Србија фактички не контролише границу између Албаније и Србије него је тамо неко други", рекао је Александар Шешељ.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић одговарајући на примедбе посланика радикала казао је да би из њиховог излагања могло да се помисли да ће Србија да се уједини са Албанцима.

"О томе нико није говорио, овде се ради о продубљивању економских веза са Албанијом и Северном Македонијом", рекао је Мартиновић.

Каже да владајућа коалиција ради само оно што је у складу са националним и државним интересима и да не поступа по налогу Запада или Истока.

"Шта је лоше у томе да се повећава наша спољно-трговинска размена и да наши трговци и пољопривредни произвођачи буду у могућности да пласирају више роба и услуга у Северну Македонију и Албанију него што је то сада случај", рекао је Мартиновић.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво