Вулин: Национални интерес у стратешким документима

Стратегија националне безбедности Србије највећи је стратешки документ у коме је први пут утврђен национални интерес и основе система националне безбедности, рекао је министар одбране Александар Вулин, образлажући у Скупштини Србије сет закона из области одбране.

Према његовим речима, у предлогу Стратегије националне безбедности Републике Србије, који се налази пред посланицима, посебно је истакнуто да за Србију није прихватљиво противправно проглашење независности Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Истим документом, рекао је Вулин, утврђена је обавеза очувања и заштите живота српског народа где год да живи, а Република Српска и њено очување постављена као приоритет спољне политике.

"У предлозима Стратегије националне безбедности и Стратегије националне одбране концепт одбране заснива се на моделу тоталне одбране, где сваки грађанин Србије, у складу са својим могућностима, има право и обавезу да учествује у одбрани своје земље. Говорило се о томе и пре, али ништа није урађеном по том питању, а у читавом свету, много мирније земље него што је наша, примењују овај концепт и чине све да њихова земља буде мирна и безбедна", навео је Вулин.

Министар одбране је рекао и да је овим документом потврђено чврсто опредељење за политику војне неутралности, а први пут се, осим сарадње са НАТО кроз Партнерство за мир, спомиње и сарадња са Организацијом договора о колективној безбедности.

Говорећи о Предлогу одлуке о употреби Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама ван граница, Вулин је рекао да се тим документом прописује и да припадници војске, по повратку у земљу после мировних операција, морају још три пута више времена да раде у ВС. Он је навео да се припадници ВС тренутно налазе у девет мировних операција, од којих је пет под мандатом УН, а четири под командом ЕУ.

Измене закона обезбедиће ефикасније функционисање ВС

Вулин је у Скупштини Србије рекао да се измене и допуне Закона о Војсци Србије доносе да би прецизније и додатно уредили одређена питања и тиме обезбедили ефикасније руковођење и функционисање ВС.

"На тај начин верујемо да ћемо очувати и додатно унапредити функционалне и оперативне способности Војске Србије и створити услове за бољи положај њених професионалних припадника, посебно професионалних војника, официра и подофицира у служби на одређено време", закао је Вулин.

Измене закона предвиђају враћање чинова водника 1. класе и капетана 1. класе, односно поручника бојног брода у речним јединицама.

У циљу квалитетног вођења кадра кроз службу у Војсци Србије доноси се допуна којом се дефинише време проведено у чину поручника, капетана и капетана 1. класе које је неопходно за унапређење у непосредни виши чин.

Повећава се и старосна граница за пријем у професионалну војну службу - за подофицире то је 40 година, а за официре 45 година. Проширује се круг лица која могу бити примљена у професионалну војну службу ако поседују одговарајућу војну обуку са оружјем и који су стекли одговарајућа знања и вештине за обављање послова професионалног војног лица.

Војска Србије, као и свака друга институција у нашој земљи, мора да се учини што је могуће пријемчивијом за што већи број људи.

Прецизира се и произвођење у почетни чин подофицира ученика Средње стручне војне школе и ученика мешовите војне школе.

"Нема Балкана без моћне и јаке Србије" 

Верујем у Србију и у то да смо у стању да искористимо погодности "мини шенгена", рекао је у Скупштини Србије министар одбране Александар Вулин, истичући да верује да Србија има најјачу привреду, најбоље предузетнике и најбоље путеве, преко којих ће сви желети да иду и да за то плаћају.

"Верујем у интегративну моћ Србије, да кад Србија нешто каже, уради и пожели, Балкан се окреће око Србије, а не обрнуто. То до сада није било могуће, увек сте имали председнике који би да се извињавају неком, моле неког. Па Тадић је казао да смо ми за прса кривљи за рат у Хрватској. У чије име си ти то рекао, и како си до тога дошао? И како измери та прса и колика су", упитао је министар Вулин.

Додао је да је Србија стално имала политичаре који су водили ову земљу, а нису знали да препознају тај једноставни национални интерес.

"Када се тако понашате према народу, према Србима, како можете очекивати да ће неко желети са вама? Како можете очекивати да ће неко хтети да ради и сарађује са вама? Данас, кад председник Вучић говори, Балкан слуша, разуме шта он хоће да каже. Некад му се то и не свиђа, али не можеш да игноришеш Србију и оно што она жели", рекао је Вулин.

То што се зове "мини шенген", на првом месту је могућност за српску привреду, истакао је Вулин, и запитао се зашто се не верујемо у Србију, у то да ће Србија бити та који ће имати највећу корист и нагласио да чврсто верује у то.

"Само погледајте, увек погледајте, шта раде Шиптари, шта раде у Хрватској и како се према нечему односи Мило Ђукановић. Знате да је то добро за Србију ако та три фактора говоре против тога. И додате још ту, наравно, Изетбеговића и његову екипу. Кад то видите, ви знате да морате да будете на другој страни ако вам је стало до Срба, јер још нисам видео да је догађај у коме су Хрватска, Мило Ђукановић, Изетбеговић и Шиптари били на некој страни са идејом да помогну Србима и да српска држава напредује и има неку корист. То још нисам видео", рекао је министар Вулин, саопштило је Министарство одбране.

Додао је да ће се радовати кад се то буде десило, али да се то још није десило.

"Само пратите шта раде, и непогрешиво ћете знати на којој страни треба да будете. Чули сте шта говоре о ‘мини шенгену‘, они виде ту проблем, они кажу да Вучић хоће да направи 'Велику Србију'. Вучић хоће да Србија буде јака, моћна, отворена и слободна, и хоће да Србија буде економски и дипломатски велика и јака, као и сви народи на Балкану. То препознају, и време је да то и ми препознамо. Нема Балкана без моћне и јаке Србије", закључио је министар Вулин у парламенту.

Пред посланицима су и измене и допуне Закона о Војсци Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво