Вучић о "малом Шенгену": Не пада ми на памет да се правдам некоме

Председник Црне Горе Мило Ђукановић учествоваће на састанку лидера Западног Балкана у Тирани, на којем ће се разговарати о иницијативи "мали Шенген", а председник Александар Вучић каже да је задовољан због тога и да се нада да ће та иницијатива, у којој су за сада Србија, Албанија и Северна Македонија, бити шира.

Истовремено, то што не долази шеф европске дипломатије Жозеп Борел и што, можда, нису сви у Бриселу срећни због те регионалне иницијативе, Вучић не види као проблем и истиче да ни они нас у ЕУ не питају да ли нам се свиђа или не нека одлука коју доносе.

Нада се, каже, да ће та иницијатива привући и друге земље региона.

"Желим да верујем да у будућности постоји могућност да овај савез три земље Србије, Северне Македније и Албаније, савез не у политичком, већ у економском и трговинском смислу, проширимо и даћу све од себе да на то укажем и председнику Црне Горе и другим представницима из региона", рекао је Вучић новинарима у Београду, уочи пута у Тирану.

Црна Гора је од почетка иницијативе, која је потекла од председника Србије Александра Вучића, била уздржана, уз бојазан да би могла да угрози европске интеграције региона.

Упитан да ли то што шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел неће бити у Тирани говори да нису сви у ЕУ задовољни иницијативом, Вучић је рекао да га то стварно и не занима.

"Стварно ме не занима да ли се свиђа или не, они нас, кад имају Европски савет, не питају да ли се нама нека одлука допада или не", рекао је Вучић.

Он је навео да је у ЕУ видео различите коментаре, од веома позитивних, будући да се "мали шенген" наслања на Берлински процес, до оних којима се не свиђа када сарађују народи на Балкану и узму ствар у своје руке.

"Има оних којима се не свиђа кад нешто што су нам саветовали прихватили и то спроведемо у делу, али ако нема неког од њих у централној столици онда се њима не допада и није то нека превелика тајна", рекао је Вучић,

Вучић је рекао да та иницијатива може да побољша живот грађана, јер ће производи бити конкурентнији, биће нижи оперативни трошкови за превознике робе, постојаће јединственије тржиште радне снаге него данас и биће неупоредиво боље за свакога у региону.

"То ће допинети већем БДП-у, бољем животу наших грађана. Да се правдамо некоме у Европи због тога, не пада ми на памет", рекао је Вучић.

Нове реформе неће "болети" народ

Александар Вучић је рекао да нове планиране реформе, овај пут неће "болети" народ, као претходне, већ министре и директоре јавних предузећа.

"Рефроме које су биле спроведене су 'болеле' народ, а данас се показује да су биле исправне. Будуће реформе које треба да спроведемо неће 'болети' народ већ министре и директоре наших јавних предузећа, али сам сигуран да ће нам донети још већи раст и још значајно веће повећање ваших примања", рекао је Вучић.

Казао је да ће због тога у наредном периоду бити повећане плате, драстично.

"За шест или седам година удвостручићемо примања од 2014. године и то не номинално, већ реално, а можда ће бити и више од тога", навео је председник.

Медицинске сестре сада имају номинално за 38 одсто веће плате него пре 2014. године, а око 30 одсто релално веће зараде, напоменуо је он.

"Издвајаћемо све више новца за здравство, али ћемо тражити и више резултата и већу продуктивност рада", поручио је председник Србије.

Нема сукоба са Стефановићем 

Вучић је одбацио све спекулације о наводном сукобу њега и Небојше Стефановића.

"Прво су причали како је све криминал, па онда да баш и није криминал, па су рекли да је то сукоб мој и његов. Постављао сам питање – да ли је то криминал или је то мој и његов сукоб....", приметио је Вучић и додао:

"Не само да не постоји никакав сукоб, него да само кажем Стафеновићу да оде и да се склони, он би то урадио истог часа", нагласио је Вучић и поновио да је министар полиције на мети зато што је успео да уради нешто што пре њега није нико.

Истиче да је ове године било 12 пута мање мафијашких убистава него током "демократских" режима 2002. или 2003. године.

Вучић је навео да је Стефановић успео да обезбеди да буде највише до сада заплењене дроге, као и да полиција има веће плате него икад.

Председник каже да нападају Стефановића и зато што се бори и не плаши се да каже све онима који су уништавали и пљачкали земљу.

"Шта је било са Јовањицом? Надам се ћемо у наредним данима и недељама имати истину о томе, на тужилаштву је да да потпуну истину и да се види о каквим лажовима је реч".

Вучић истиче да су нападали једног полицајца само зато што је ухватио нарко-зликовца са дрогом око врата, "јер баш њега није смео да ухвати" и да је то прави разлог жестоких напада против Стефановића.

Тодосијевићу судили због изјаве о Рачку, а Тахири прети ратом

Ивану Тодосијевићу судили су због изјаве о Рачку, а Едита Тахири прети ратом и нико не реагује, констатовао је председник Вучић и истакао да то јесте лицемерно, да је Албанцима, за разлику од Срба, дозвољено све, али да ће, упркос томе, Србија и даље чинити све да се очува мир.

"Све што је дозвољено западним дипломатама и Албанцима, нама није дозвољено, чак ни право на другачије мишљење. Када Едита Тахири позива на рат, ниједна амбасада ни са чим није изашла. Она каже да ће бити рата. То није само позив, то је претња ратом. Ћутаће вам и многи београдски кругови, као што ће да ћуте и те амбасаде, западне", рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање.

Он је подсетио да су, када се придружио напорима Српске листе да вербални деликт или другачији став и мишљење не буде кажњавано казном затвора, као што је то био случај са Иваном Тодосијевићем, реаговале четири амбасаде западних медаља.

"Скочиле су да мени соле памет и да ме уче како не треба да мењам историју коју они мисле да су направили, јер они не могу да се сагласе са тим да неко има другачије мишљење, став. Истовремено, те амбасаде земаља чланица Европске уније ћуте као заливене када нам говоре да у Јасеновцу није почињен геноцид и да су тамо били само радни логори, да тамо људи нису ни убијани, апсолутно ћуте", рекао је Вучић, истакавши да није реч о Рачку, месту где је убијено 100 или 1.000 или десетине и стотине хиљада људи, већ о 40 људи, за које "ми тврдимо да је један део припадао такозваној ОВК, а они да није".

Вучић је такво понашање назвао лицемерјем, које показује, према његовим речима, у каквој се ситуацији налазимо већ много година.

Председник Србије је поновио да је његов одговор на све то да ће Србија да чува мир.

"Ми ћемо да се боримо да имамо мир и да молимо оне који мисле да са неким ратују и да некога нападају да то не чине. Не зато што смо страшно уплашени, већ зато што је то ужасно лоше за све. И то је моја једина молба", навео је председник.

"Надам се да ће бити компромиса у Црној Гори" 

Председник се осврнуо и на Предлог закона о слободи вероисповести у Цној Гори.  

"Није ми лако да говорим о стварима које се дешавају на територији друге државе, али, пошто је у питању интерес нашег народа, нисам ни срећан, ни задовољан поводом тог Предлога", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Вучић је изразо наду да ће се несугласице око Предлога решити дијалогом и компромисом.

"Надам се да ће бити довољно мудрости свуда да се то реши, јер другу врсту политичке моћи немамо", подвукао је Вучић.

Одговарајући на питање о наводима о корупцији у општини Стари Град, Вучић је рекао да свако зна да је то истина и да је то "модус операнди" те власти кроз деценију и по, у Београду и у остатку земље.

Разговори о стратегији развоја Србије до 2025.

Вучић је новинарима рекао да је јутрос разговарао са "важним министрима", и да ће наставити те разговоре и са другим министрима, како би план развоја Србије био што прецизнији и реалнији.

"Представљањем тог плана грађани ће видети каква је њихова будућност, на шта могу да рачунају, колике ће им бити плате и пензије, да ли ће моћи да подигну кредит за ауто и шта могу да купе својој деци", рекао је Вучић.

Разговарао је, истиче, и са регионалном директорком Светске банке Линдом Ван Гелдер, која, што му је посебно важно, долази и у Тирану.

"Изванредна је вест када они кажу да Србија има простора за седам одсто раста. Па, ми бисмо били не европски, већ светски лидер. И зато хоћу да спроведемо те реформе у договору са Светском банком".

Нагласио је да треба видети шта још може од структурних ствари да се уради, на пример, како да се побољша закон о девизном пословању, затим око оперативног лизинга и друго.

Та стратегија развоја земље у наредних пет година му је, тренутно, каже, најважнија: "Пошто са толико добрих ствари морамо да изађемо пред народ и да буду реални и објективни, а не само листа жеља или пројеката".

Истиче да људи знају да када он каже да ће се нешто градити, да ће се то и градити.

"Када кажем да ћемо за две године да почнемо да градимо аутопут Вожд Карађорђе (од Аранђеловца до Бора), сви знају да ће се то десити, као и за Моравски коридор", додао је он.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво