Брнабић: ЕК сада даје оптимистичне сигнале за проширење

Заједно са новом Европском комисијом дошла и нова енергија по питању проширења ЕУ, изјавила је у Риму премијерка Ана Брнабић и истакла да јој то даје разлоге за оптимизам да Србија може очекивати много јасније сигнале за придруживање.

Ана Брнабић је на питање новинара да ли је брине замор у проширењу ЕУ, рекла да је састанак са европским комесаром за проширење и суседство Оливером Вархељијем био јако добар и да је Вархељи потврдио ту нову енергију.

"Он је потврдио да са новом методологијом коју можемо очекивати то може ићи само у смеру много брже динамике и много јаснијих услова који се стављају и пред земље које желе да постану чланице ЕУ. И много веће предвидљивости и јаснијих сигнала за земље каква је Србија", нагласила је Брнабићева.

Додала је да би нова методологија о проширењу, коју је предложио француски председник Емануел Макрон, значила да се за земље које су у процесу приступања ЕУ издвајају већа новчана средства из европског буџета за имплементацију реформи, а Србија је, истиче, далеко дошла у преговорима са ЕУ, а економски резултати дају слику стабилне земље која може само да допринесе стабилности и јачини ЕУ.

"На састанцима је било речи о средствима која би могла да прате нову методологију, што је заслуга председника Макрона", рекла је Брнабићева.

Указала је да ће та средства бити издвајана и за инфраструктурне пројекте, економски развој, економску сарадњу са ЕУ.

Брнабићева каже да очекује да у тој новој методологији Србија види да ће реформе пратити и много већа издвајања новца од ЕУ за земље које су на путу учлањења у ЕУ.

"Вархељи можда у Србији до краја јануара 2020. године"

Брнабићева је, на маргинама Самита Централноевропске иницијативе (ЦЕИ), са Вархељијем разговарала, између осталог, и о могућности његове посете Србији до краја јануара наредне године.

"Разговарали смо и о томе да он можда издвоји време за посету Србији до краја јануара, као и о томе шта можемо очекивати од нове методологије за проширење Уније – колико ће и како утицати на наше преговоре са ЕУ и динамику преговора, која мора бити другачија", рекла је Брнабићева новинарима у Риму, након пленарног дела Самита.

Додала је да је било речи о изборним условима у Србији, какви су они данас у односу на 2012. годину, као и о томе шта је све урађено и колика је посвећеност и председника и Владе Србије да раде са ЕУ и са европарламентарцима.

Премијерка је рекла да је са Вархељијем разговарала и о квотама на увоз челика које је ЕУ увела свим трећим земљама, па и Србији.

"Разговарали смо о томе каква ће бити политика нове Европске комисије у односу на то питање, које је изузетно значајно. Значајно у економском, али, и то сам рекла, то је и политичко питање које желимо да покренемо са новом ЕК", рекла је Брнабићева.

Пренела је да је Вархељи обећао да ће о тој теми разговарати са европским комесаром за трговину Филом Хоганом и додала да се нада и очекује да ће путовати у Брисел да разговара о том питању.

Нагласила да је Самит ЦЕИ веома важан због регионалне сарадње и повезивања, али и због сарадње Србије са земљама чланицама ЕУ, које су и чланице Иницијативе и да је истакнута јасна опредељаност за гурање даље агенде проширења у оквиру ЕУ.

Додала је да је на самиту речено да је историјска грешка ЕУ што нису отворени приступни преговори са Северном Македонијом и Албанијом.

Брнабићева је рекла да је имала и веома добре билатералне сусрете на маргинама самита.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво